0
głosów
- +

Szybkowar: szybkie i smaczne potrawy dla niezapowiedzianych gości

Autor:

Aktualizacja: 06.04.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Inne


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 680 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Szybkowar to sposób na przygotowanie wykwintnych i zdrowych dań w bardzo krótkim czasie. Przyrządzenie potraw w tradycyjny sposób zajmuje kilka razy dłużej. Żeby zaskoczyć wszystkich niezapomnianymi doznaniami smakowymi, które uczynią spotkanie wyjątkowym wystarczy użyć szybkowaru.


Szybkowar – jak działa?

 

Szybkowar, w odróżnieniu od tradycyjnych urządzeń kuchennych, skraca czas gotowania przy jednoczesnym zachowaniu walorów odżywczych. W trakcie przygotowywania potraw wzrasta ciśnienie i temperatura w naczyniu. Zastosowanie szczelnej pokrywy pozwala osiągnąć ciśnienie do 2 atmosfer. To umożliwia ugotowanie warzyw w nieco więcej niż 5 minut, a mięsa w niecałe pół godziny. Para wodna, która wytwarza się w środku pojemnika pozwala zachować smak i kolor potraw.

 

Pyszne posiłki w parę minut

 

Szybkowar to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Przy jego użyciu możemy przygotować posiłki w kilkanaście minut. Dzięki temu nie musimy zapychać się niezdrowymi posiłkami, jak hamburger czy frytki. W kilka chwil możemy wyczarować zdrowe i niskokaloryczne, a przede wszystkim smaczne potrawy. Nie zaskoczą nas wizyty niezapowiedzianych gości. Wystarczy wyciągnąć z lodówki warzywa i mięso, żeby w niecały kwadrans stworzyć pyszną potrawkę.

 

Szybkowar, czyli bieg po zdrowie

 

Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta pozwala na zachowanie dobrej formy i przeciwdziała groźnym chorobom cywilizacyjnym. Podczas gotowania w tradycyjny sposób z produktów wytrąca się większość cennych wartości odżywczych a posiłki zmieniają swój kolor. Przy użyciu szybkowaru zapewniamy sobie, rodzinie i znajomym pyszny posiłek. Do gotowania nie trzeba używać tłuszczów.

 

Gotowanie nigdy nie było tak proste

 

Żeby przygotować posiłek, nie trzeba być wyśmienitym kucharzem. Przy odrobinie dobrej woli każdy będzie w stanie wyczarować wykwinty obiad. Wystarczy przygotować składniki, wlać odrobinę wody, a następnie szczelnie przykryć szybkowar i włączyć palnik. Wewnątrz naczynia zacznie wytwarzać się wysokie ciśnienie. Pod koniec gotowania wypuszcza się parę wodną. Kiedy ciśnienie w środku się zmniejszy można zdjąć pokrywkę i nałożyć gotowy posiłek. Trzeba jednak pamiętać, żeby otworzyć szybkowar po odblokowaniu zaworu bezpieczeństwa. W przeciwnym wypadku można się oparzyć.

 

Nie tylko mięsne potrawki

 

Szybkowar umożliwia przyrządzenie zarówno obiadu, jak i pysznego ciasta. Chętni mogą przygotować sernik lub inne słodkie potrawy w kilkanaście minut. Zaletą deserów robionych w szybkowarze jest to, że nie są one przesuszone ani spalone co bardzo często zdarza się podczas pieczenia w tradycyjny sposób. Poza tym w trakcie ich przygotowania zużywa się znacznie mniej prądu. Ciasta robione w piekarniku elektrycznym pieką się ok. godziny, w szybkowarze nawet trzy razy krócej. W ten sposób możemy upichcić dobre potrawy, oszczędzając jednocześnie na rachunkach za energię elektryczną.

Źródło: artykuł powstał we współpracy z Cook Store

Lista Tagów: szybkowar, gotowanie, garnki

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij