Wiosna to odpowiedni czas na oczyszczanie organizmu. Przyroda budzi się do życia, słońce grzeje coraz mocniej – niech to zainspiruje nas do tego, by zadbać o swoje ciało i przywrócić pozytywną energię. Co na ten temat mówi ajurweda?

Data dodania: 2015-04-02

Wyświetleń: 1984

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wiosenny detoks-jak to zrobić?

Według ajurwedy wiosna to pora rozpoczynania oraz uwalniania nagromadzonej w czasie zimy energii. Nadszedł czas, by zasiać nasiona zdrowia na nadchodzący rok. Zgromadzona przez zimę w naszym organizmie kapha topnieje pod wpływem ciepła słońca, a wraz z nią odchodzi zgromadzona podczas zimy tkanka tłuszczowa.

To właśnie uwolnienie kapha w organizmie może zaburzyć siłę trawienia, przyczyniając się do braku równowagi. Może się to objawić katarem siennym, wiosennymi przeziębieniami czy grypą.

Wiosna to właściwy moment na zredukowanie zimowej ociężałości – wybierajmy więc pokarmy lekkie i świeże o gorzkim smaku.

Klasycznym „wiosennym tonikiem” używanym w wielu kulturach jest napój sporządzony z ciemnozielonych warzyw liściastych. Takie warzywa, jak pokrzywa i mniszek lekarski (bardzo dobry na nerki i wątrobę), jest źródłem smaku lekko gorzkiego, suchego i ostrego. Tonik oczyszcza cały organizm z resztek nagromadzonych w czasie zimnych i mokrych miesięcy.

Warto rozpocząć w tym czasie ćwiczenia fizyczne, które pomagają w oczyszczaniu w każdym aspekcie. Dobrze byłoby nie przegapić tego momentu. Podczas przygotowań do odnowy najlepiej unikać potraw ciężkich, oleistych, słodkich i kwaśnych.

Herbata z suszonego imbiru (1 łyżeczka na litr wody; gotowana przez 20 minut) jest świetnym napojem na wiosnę, ponieważ pobudza trawienie i świetnie oczyszcza. Dobrym daniem oczyszczającym jest kleik ryżowy lub kiczadi – potrawa z łuskanej fasoli mung i ryżu. Kiczadi ze względu na swoją lekkostrawność i zdolność usuwania toksyn z organizmu jest doskonała dla osób, które cierpią na zaburzenia trawienia lub wchłaniania. 

Nasza odporność polega na zdolności do regeneracji oraz umiejętności radzenia sobie z obciążającymi warunkami codziennego życia. Prawidłowe trawienie, przyswajanie, czyli wchłanianie strawionych składników, oraz wydalanie to podstawa zdrowia. Im większa jest równowaga pomiędzy tymi trzema procesami, tym lepsze jest nasze samopoczucie. Oczyszczanie należy przeprowadzać ostrożnie w przypadku osób bardzo młodych, starszych, osłabionych i kobiet w ciąży. Najlepszym czasem na oczyszczanie jest wiosna.

Pory roku wspomagają nasze leczenie, gdyż dzięki nim zawieramy przymierze z cyklami ziemi. Zachęcamy do życia zgodnie z porami roku – odkryjmy radość i przyjemność współistnienia z naturą i korzystania z jej mądrości.

 

Opracowanie na podstawie:

Prakriti. Odkryj swoją pierwotną naturę. Robert E. Svoboda. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena