Maseczka z brzoskwini i śmietanki
Maseczka odżywia i nawilża skórę. Przed nałożeniem maseczki na skórę – możesz zjeść łyżeczkę lub dwie. Jest bardzo smaczna. Maseczka zalecana jest do cery normalnej, suchej, odwodnionej, wrażliwej i dojrzałej. Przygotujesz ją w 5 minut. Nie przechowuj maseczki, lecz przygotuj jednorazową porcję.
Składniki: 1/2 dojrzałej, niedużej obranej brzoskwini lub 1/4 średniej, 1 łyżka stołowa gęstej śmietanki, odrobina miodu.
Przygotowanie: rozgnieć brzoskwinię widelcem i wymieszaj ze śmietanką oraz miodem do uzyskania papki o gładkiej konsystencji.
Palcami nanieś papkę na twarz oraz szyję i zostaw na 30 minut, leżąc w tym czasie. Maseczka jest dość wodnista, a zatem pamiętaj, aby zabezpieczyć się ręcznikiem przed ściekającymi kroplami. Po 30 minutach spłucz maseczkę.
Maseczka z zarodków pszennych
Maseczka ma działanie silnie nawilżające. Korzystnie działa na skórę wysuszoną. Jest zalecana do cery normalnej, suchej, wrażliwej oraz zniszczonej warunkami atmosferycznymi (wiatrem, słońcem lub mrozem). Przygotujesz ją w 10 minut. Nie przechowuj maseczki, lecz przygotuj jednorazową porcję.
Składniki: 2 łyżeczki świeżego musu jabłkowego, 2 łyżeczki surowych zarodków pszennych, 1/2 łyżeczki oleju z jojoby, oleju z orzechów laskowych, pestek moreli lub migdałów.
Przygotowanie: w miseczce dokładnie wymieszaj mus jabłkowy i zarodki pszenne. Odstaw na 5 minut, aby mieszanka zgęstniała lub do czasu, gdy zarodki wchłoną część soku jabłkowego. Po zmyciu mieszanki możesz użyć oleju bazowego.
Palcami nanieś maseczkę na twarz oraz (w razie potrzeby) na szyję. Ta maseczka może skapywać, a więc zwiąż włosy, połóż się, połóż stopy wysoko i myśl o czymś przyjemnym. Po 20-30 minutach spłucz maseczkę, nawet jeśli nie wyschnie.
Następnie wykonaj masaż twarzy, używając olejku (do wyboru: z jojoby, z orzechów laskowych, z pestek moreli lub z migdałów). Przez 5 minut wmasowuj go łagodnymi, okrężnymi ruchami w skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Twarz będzie nawilżona, ciepła i promienna.
Maseczka z awokado i maślanki
Ta maseczka ma działanie silnie odżywiające i nawilżające o lekkim wybielającym działaniu – sprawia, że skóra staje się aksamitna i miękka. Zalecana jest do cery normalnej, bardzo suchej, dojrzałej, a także szorstkiej, odwodnionej i spierzchniętej. Przygotujesz ją w pięć minut. Nie przechowuj maseczki w lodówce, lecz przygotuj jednorazową porcję.
Składniki: 1/4 dojrzałego awokado, maślankę. Obierz owoc awokado, usuń pestkę i rozgnieć miąższ z taką ilością maślanki, aby uzyskać kremową pastę. Przyda się do tego miseczka i widelec.
Ta maseczka może spływać, a zatem zepnij włosy, zanim ją nałożysz. Wykonując ruchy w górę, rozprowadź mieszankę palcami na twarzy, szyi i dekolcie. Jeśli to możliwe, nałóż maseczkę wczesnym rankiem. Spłucz po 20-30 minutach.
Opracowanie na podstawie:
Domowe receptury na naturalne kosmetyki. 175 ekoprzepisów na specyfiki ziołowe. Stephanie Tourle