Nastrojowe okoliczności
Kobiety doskonale wiedzą jak zadbać o romantyczny nastrój i miłą atmosferę podczas walentynkowej kolacji. Świece, kwiaty oraz inne afrodyzjaki to elementy, których absolutnie nie może zabraknąć tego wieczoru! Nie zawsze jednak mamy pomysł na to, co podać na stół, aby spełnić oczekiwania kulinarne naszego mężczyzny.
Przystawka
Jak na porządną restaurację przystało, przed podaniem dania głównego wypadałoby poczęstować swojego gościa przystawką na zimno. Na początek zaproponuj ukochanemu Bruschette z pomidorami. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się nic innego jak grzanka z ciabatty lub bagietki skropiona oliwą z pomidorami, zieloną cebulką oraz bazylią.
Danie główne
Po takim wstępie nasz luby z pewnością będzie zachęcony do dalszej części kolacji. W tym momencie na stole powinno pojawić się danie wieczoru – roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym oraz puree kalafiorowe w towarzystwie surówki z czerwonej kapusty.
W pierwszej kolejności przygotuj puree. Do tego potrzebujesz:
·250 g kalafiora (podzielony na różyczki)
·soli
·pieprzu
·dwóch łyżek śmietany 30%.
Kalafior gotuj przez około 10 minut, aż będzie miękki. Po odcedzeniu zmiksuj go na puree i dopraw go solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj ze śmietaną.
Za sprawą dobrze przygotowanego mięsa trafisz do serca każdego mężczyzny. W tym celu przygotuj:
2 podwójne piersi z kurczaka
suszone pomidory w zalewie
ser pleśniowy
sól, pieprz
2 jajka
mąkę
bułkę tartą
olej do smażenia.
Całe, podwójne filety umyj, a następnie rozbij je tłuczkiem. Z każdej strony dopraw je solą oraz pieprzem. Do środka włóż kawałek sera pleśniowego oraz suszone pomidory. Zawiń rolady bardzo ciasno, żeby później móc obtoczyć je w mące, jajku oraz bułce tartej. Kotlety smaż na małym ogniu, na oliwie z łyżką masła. Po zarumienieniu przykryj patelnię pokrywą i smaż jeszcze przez kilka minut.
Dawka witamin będzie doskonałym dodatkiem na talerzu. Aby przygotować smaczną surówkę zaopatrz się w:
pół główki czerwonej kapusty
2 jabłka
pół cebuli
łyżkę oliwy z oliwek
sól i pieprz.
Poszatkuj kapustę, posól ją. Obrane jabłka zetrzyj na grubej tarce i dodaj do kapusty. Posiekaną cebulę wrzuć do surówki, skrop ją oliwą. Na koniec całość dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Deser
Po tak wykwintnej kolacji nie można wypuścić ukochanego bez deseru. Dla ostudzenia emocji proponujemy podać lody z owocami i bitą śmietaną. Inwencja własna jak najbardziej mile widziana.
Życzymy powodzenia w kuchennym starciu oraz niezapomnianej walentynkowej kolacji!