0
głosów
- +

Egzotyczne połączenia smaków - poznaj słodką kuchnię meksykańską artykuł jest promowany

Autor:

Aktualizacja: 24.01.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 922 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Egzotyczne połączenia smaków - poznaj słodką kuchnię meksykańską

Jeżeli lubisz próbować nowe smaki i stosować niekonwencjonalne połączenia – jesteś w dobrym miejscu! Lubisz mięso? A co powiesz na czekoladę? Jeżeli na Twojej twarzy pojawił się podwójny uśmiech, a ślinianki zaczęły pracować w przyspieszonym tempie, polecamy spróbować kurczaka w sosie mole.


Odkrywamy tajemnicze nazwy

Osobom, które chcą poznać kuchnię meksykańską zdradzamy, że mole to popularny słodko-pikantny sos meksykański. Podaje się go zazwyczaj z ryżem i kawałkami mięsa z indyka lub kurczaka. Oryginalne danie składa się z dużej ilości regionalnych przypraw, a przygotowanie go jest bardzo czasochłonne.

Polacy lubią zapożyczać dania z innych kultur, aby następnie lekko je modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. Chociaż znalezienie w naszych sklepach oryginalnych i świeżych meksykańskich przypraw (w całym ich bogactwie i różnorodności odmian) jest niezmiernie trudne, możemy przywołać na pomoc tradycyjnie polską kreatywności - i proponujemy uproszczoną wersję kurczaka mole. Nie będzie ona zresztą mocno odmienna od codziennych potraw mieszkańców Meksyku – również tam gospodynie kupują już na ogół gotową, produkowaną masowo podstawę do sosu, a gotowanie z kupionych na lokalnym targu składników staje się coraz rzadsze. Co więcej – odpowiednio dobrane przyprawy, które z łatwością w Polsce kupimy, potrafią zapewnić smak maksymalnie zbliżony do oryginalnego.

Meksykańskie szaleństwo

Czas przystąpić do pracy! W pierwszej kolejności zrób listę zakupów i skieruj swe kroki do sklepu. Oto, co będzie Ci potrzebne, aby przygotować egzotyczny sos:

  • Łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gwiazki anyżu
  • 4 goździki
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • 3 papryczki chilli
  • Pół świeżej papryki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • Pół łyżeczki soli morskiej
  • Łyżka cukru
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (najlepiej 75%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Sos to tylko i jednocześnie aż dodatek do dania głównego. Do pełnego talerza brakuje nam jeszcze:

  • Ryżu (według uznania)
  • kilku plastrów ananasa
  • kurczaka

 

Załóż fartuszek i przystąp do gotowania

Zaczynając od tego, co najprostsze, kurczaka przygotuj w tradycyjny sposób – wstaw go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez około 50 min.

Teraz zabierz się za przyszykowanie najważniejszego elementu obiadu, czyli sosu.

Do niedużego garnka wlej łyżkę oliwy, na rozgrzany tłuszcz połóż plasterki cebuli. Następnie dodaj obrane i przepołowione ząbki czosnku, anyż, goździki, laskę cynamonu, kolendrę i pokrojone papryczki chili. Nie zapomnij wcześniej oczyścić ich z pestek! Smaż wszystko, mieszając przez około 5 minut. Później wlej szklankę bulionu i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

W tym samym czasie rozgrzej patelnię, wsyp na nią zmielone migdały, sezam i orzechy ziemne. Podprażaj je przez średnio 2 minuty, aby później przesypać je do garnka z bulionem.

Dodaj drugą szklankę bulionu, mielony cynamon, sól, cukier, rodzynki. Całość przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, następnie zdejmij przykryty garnek z ognia na mniej więcej taki sam czas. Aby przyspieszyć, bazę sosu możesz przygotować dzień wcześniej.

Po krótkiej przerwie wyjmij z garnka anyż, cynamon i goździki. Pozostałe składniki zmiksuj, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Na końcu dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz kakao, wszystko mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Sos gotujemy przez około pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Na koniec można wszystko jeszcze raz zmiksować.

Ugotowany ryż nałóż na talerz, plastry ananasa poukładaj według własnej inwencji. Na wszystko układaj kawałki mięsa, - całość zwieńczy aksamitny, pikantny sos czekoladowy.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij