Jeżeli lubisz próbować nowe smaki i stosować niekonwencjonalne połączenia – jesteś w dobrym miejscu! Lubisz mięso? A co powiesz na czekoladę? Jeżeli na Twojej twarzy pojawił się podwójny uśmiech, a ślinianki zaczęły pracować w przyspieszonym tempie, polecamy spróbować kurczaka w sosie mole.

Img

Odkrywamy tajemnicze nazwy

Osobom, które chcą poznać kuchnię meksykańską zdradzamy, że mole to popularny słodko-pikantny sos meksykański. Podaje się go zazwyczaj z ryżem i kawałkami mięsa z indyka lub kurczaka. Oryginalne danie składa się z dużej ilości regionalnych przypraw, a przygotowanie go jest bardzo czasochłonne.

Polacy lubią zapożyczać dania z innych kultur, aby następnie lekko je modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. Chociaż znalezienie w naszych sklepach oryginalnych i świeżych meksykańskich przypraw (w całym ich bogactwie i różnorodności odmian) jest niezmiernie trudne, możemy przywołać na pomoc tradycyjnie polską kreatywności - i proponujemy uproszczoną wersję kurczaka mole. Nie będzie ona zresztą mocno odmienna od codziennych potraw mieszkańców Meksyku – również tam gospodynie kupują już na ogół gotową, produkowaną masowo podstawę do sosu, a gotowanie z kupionych na lokalnym targu składników staje się coraz rzadsze. Co więcej – odpowiednio dobrane przyprawy, które z łatwością w Polsce kupimy, potrafią zapewnić smak maksymalnie zbliżony do oryginalnego.

Meksykańskie szaleństwo

Czas przystąpić do pracy! W pierwszej kolejności zrób listę zakupów i skieruj swe kroki do sklepu. Oto, co będzie Ci potrzebne, aby przygotować egzotyczny sos:

  • Łyżka oliwy
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gwiazki anyżu
  • 4 goździki
  • Laska cynamonu
  • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • 3 papryczki chilli
  • Pół świeżej papryki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • 5 łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych solonych
  • Pół łyżeczki soli morskiej
  • Łyżka cukru
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 150 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (najlepiej 75%)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Sos to tylko i jednocześnie aż dodatek do dania głównego. Do pełnego talerza brakuje nam jeszcze:

  • Ryżu (według uznania)
  • kilku plastrów ananasa
  • kurczaka

 

Załóż fartuszek i przystąp do gotowania

Zaczynając od tego, co najprostsze, kurczaka przygotuj w tradycyjny sposób – wstaw go do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i zapiekaj przez około 50 min.

Teraz zabierz się za przyszykowanie najważniejszego elementu obiadu, czyli sosu.

Do niedużego garnka wlej łyżkę oliwy, na rozgrzany tłuszcz połóż plasterki cebuli. Następnie dodaj obrane i przepołowione ząbki czosnku, anyż, goździki, laskę cynamonu, kolendrę i pokrojone papryczki chili. Nie zapomnij wcześniej oczyścić ich z pestek! Smaż wszystko, mieszając przez około 5 minut. Później wlej szklankę bulionu i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

W tym samym czasie rozgrzej patelnię, wsyp na nią zmielone migdały, sezam i orzechy ziemne. Podprażaj je przez średnio 2 minuty, aby później przesypać je do garnka z bulionem.

Dodaj drugą szklankę bulionu, mielony cynamon, sól, cukier, rodzynki. Całość przykryj i gotuj przez 15 minut na małym ogniu, następnie zdejmij przykryty garnek z ognia na mniej więcej taki sam czas. Aby przyspieszyć, bazę sosu możesz przygotować dzień wcześniej.

Po krótkiej przerwie wyjmij z garnka anyż, cynamon i goździki. Pozostałe składniki zmiksuj, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Na końcu dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę oraz kakao, wszystko mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Sos gotujemy przez około pół godziny pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Na koniec można wszystko jeszcze raz zmiksować.

Licencja: Creative Commons