Na wstępie, aby rozwiać wszelkie wątpliwości, musimy zaznaczyć, iż każdy rodzaj whisky ma odmienny sposób przygotowania oraz dojrzewania. Pierwszym czynnikiem, na który musimy zwrócić uwagę przy omawianiu procesu dojrzewania whisky jest rodzaj beczki. Od momentu zakończenia destylacji, whisky trafia do specjalnych beczek, w których zaczyna niespiesznie dojrzewać. Oto kilka najpopularniejszych typów beczek, które są wykorzystywane przed światowych producentów:
- Hogshead to beczka po burbonie, o pojemności około 300 litrów. Jest ona jedną z najpopularniejszych beczek, z których korzystają szkoccy producenci whisky. Niemalże każda szkocka whisky, spędza swój okres dojrzewania we wnętrzu tejże beczki. Ciekawostką jest tutaj fakt, iż nazwa ,,Hogshead” wywodzi się z dawnej jednostki miary, która była stosowana w przemyśle piwowarstwa oraz winiarstwa.
- Sherry Butt to dość pojemna beczka, która jest w stanie pomieścić około 500 litrów trunku. Jak sama nazwa wskazuje, jest to beczka, w której uprzednio przechowywano sherry. Sherry Butt jest wykonywana z drewna, pochodzącego z hiszpańskiej odmiany dębu.
- Barrel (bywa także określana jako American Barrel) to niewielka beczka, o pojemności około 200 litrów. Jest to beczka wykonana z drewna, pochodzącego z amerykańskiej odmiany dębu.
Poza odpowiednią długością sezonowania, niezwykle ważny jest sam przebieg tego procesu, w którym bardzo dużą rolę odgrywają warunki, w których są przechowywane beczki. Jednakże, przy współczesnej technologii, producenci są w stanie sztucznie regulować temperaturę oraz wilgotność powietrza, tak aby stworzyć idealne warunki do przechowywania ,,wody życia”.
Skoro znamy już najpopularniejsze rodzaje beczek, czas przytoczyć kilka ciekawostek na temat samego dojrzewania whisky. Często sporym dylematem jest obliczenie wieku whisky w danej butelce. Czy istnieje jakiś uniwersalny sposób, aby się tego dowiedzieć? Jedyną wskazówką dla kupujących jest często sama butelka, w której zamknięty jest ów trunek. Jeżeli butelka nie zawiera żadnych informacji odnośnie wieku, wtedy prawdopodobnie mamy do czynienia z wyrobem około 3-letnim, czyli wspomnianym minimum. Najbardziej popularne 12-letnie whisky, zawsze posiadają stosowną informację na etykiecie. Co istotne – po rozlaniu do butelek whisky nie starzeje się, niezależnie od okresu jej przechowywania.
Kolejną ciekawostką, związaną z procesem sezonowania jest słynny ,,Angel’s Share”. Co oznacza ta iście anielska nazwa? Pomimo, iż beczki służące do przechowywania whisky są dokładnie uszczelniane, to poprzez strukturę drewna dębowego, nieuniknione jest odparowanie części alkoholu. Szacuję się, iż rocznie ulatnia się w ten sposób około 2-3% całego trunku. Z tego też powodu, ten ulatniający się alkohol jest tradycyjnie postrzegany jako "dywidenda dla aniołów”. Teraz, cytując Budkę Suflera, rzeczywiście "Wszyscy święci balują w niebie”.