Istnieje wiele rodzajów alkoholi i każdy z nich powinniśmy serwować w innym kieliszku. W tym krótkim artykule omówimy, kilka najpopularniejszych rodzajów kieliszków, z jakimi możemy się spotkać.

Data dodania: 2017-04-03

Wyświetleń: 1036

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Rodzaje kieliszków do alkoholu

Kieliszki do wódki
Są to jedne z najmniejszych kieliszków dostępnych na rynku. Można je spotkać w wersji z nóżką, jak i bez niej, które czasem nazywane są shotami. Jeżeli kieliszek wyposażony jest w nóżkę, należy za nią złapać. Przeznaczone są do podawania alkoholów wysoko procentowych, zazwyczaj czystej wódki.

Kieliszki do szampana i win musujących
Są znacznie większe od wymienianych wcześniej kieliszków na wódkę. Są to z reguły smukłe kieliszki, zwane fletami lub kłosami. Zazwyczaj mają zwężenie u góry, dzięki czemu alkohol mniej się wygazuję. Ten rodzaj kieliszka, powinniśmy trzymać za nóżkę, by nie nagrzewać alkoholu, który się w nim znajduje.

Kieliszki do win białych
Są to kieliszki o stosunkowo małej czaszy (mniejszej od kieliszków do wina czerwonego). Czasami mogą być mylone z kieliszkami do szampana, ponieważ są wykonane z cienkiego szkła i mogą mieć dość smukłe kształty. Charakterystyczna jest również wysoka nóżka i czasza przypominająca kształtem tulipan.

Kieliszki do win czerwonych
Kieliszki do wina czerwonego wykonane są z cienkiego szkła. Ich czasza jest duża i zwęża się u góry. Ze względu na ich dużą pojemność, zazwyczaj napełniane są do połowy lub do 2/3 objętości. W szczególnych przypadkach możemy w nich podawać również wino białe.

Kieliszki do win deserowych
Tego rodzaju kieliszki przypominają kształtem kieliszki do win białych i czerwonych, są one jednak od nich dużo mniejsze. Charakteryzują się stosunkowo niedużą czaszą, która powinna być napełniana do połowy.

Kieliszki do koniaku i brendy
Są to kieliszki średniej wielkości z pękatą czaszą. Wyglądem przypominają szeroki tulipan zwężający się u góry. Umieszczone są zazwyczaj na bardzo, krótkiej nóżce, przez co jesteśmy zmuszeni trzymać go za czaszę. W przypadku tych alkoholi jest to oczywiście wskazane, ponieważ podgrzanie alkoholu uwalnia ich aromat. Należy pamiętać również o tym, by do kieliszka wlać tylko niewielką ilość alkoholu ok. 20-40 ml.

Kieliszki do likierów
Kształtem mogą przypominać niekiedy kieliszki do wina, jednak są one z reguły dużo mniejsze. Często występują również w dość oryginalnych i specyficznych kształtach. Posiadają nóżkę, za którą powinno się je trzymać.

Licencja: Copyright - zastrzeżona
0 Ocena