0
głosów
- +

Cukier czy glukoza?

Autor:

Aktualizacja: 09.01.2015


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Alkohole


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 550 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Spór o to, czy w produkcji domowych alkoholi używać cukru krystalicznego, czyli sacharozy, czy czystej glukozy, jest bardzo stary. Obecnie obie koncepcje mają wielu zagorzałych zwolenników i przeciwników.


Alternatywa niezupełna

Technicznie rzecz biorąc, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby w domowej produkcji alkoholi używać obu tych rodzajów cukru, a choćby i w jednej partii produkcyjnej. To, co jest istotne z punktu widzenia utrzymania jednolitego smaku wszystkich partii tego samego trunku to stosowanie takich samych składników za każdym razem, natomiast decyzja o tym, czy lepiej będzie użyć glukozy, czy sacharozy jest kwestią zupełnie oddzielną.

Nie ma ograniczeń co do stosowania obu tych trunków. Zasadniczo przyjmuje się, że w przypadku destylatów (których, nawiasem mówiąc, zgodnie z prawem w domu wyprodukować się nie da) typ użytego cukru nie ma znaczenia, natomiast dla trunków słabszych, które nie są oczyszczane w procesie destylacji, różnice w smaku mogą być niekiedy znaczne.

Na co zwrócić uwagę?

Zarówno zwolennicy glukozy, jak i cukru, koncentrują się na tych samych trzech typach argumentach: pieniądzach, wydajności i osiąganym smaku. Cały problem w tym, że trudno w niektórych przypadkach o obiektywne rozstrzygnięcie konfliktu na korzyść jednej ze stron. Im większe opakowanie glukozy, tym mniejsza różnica w cenie w stosunku do podobnej ilości cukru. Wiadomo ponad wszelką wątpliwość, że glukoza jest cukrem mniej wydajnym i potrzeba jej… No właśnie: według jednych źródeł wystarczy 10% więcej w stosunku do cukru, a według innych potrzeba aż podwojenia ilości. Przy takich różnicach trudno jest w ogóle uzyskać dobry smak, a już mówienie o osiągnięciu poziomu smaku i aromatu porównywalnego z tymi parametrami, jakie uzyskuje się przy zastosowaniu cukru białego, jest w ogóle bardzo trudne. Na koniec oczywiście dochodzi kwestia bezpieczeństwa – wprawdzie cukier nie jest szkodliwy, ale przecież biały cukier to nie jest czysta chemicznie sacharoza. Jeśli chodzi o glukozę, bywa z tym różnie – jakość niekiedy jest bardzo mizerna, więc przede wszystkim problemem może być znalezienie dobrej glukozy w sklepie. Oczywiście z cukrem podobnych problemów nie będzie, bo nawet w niedużym sklepie osiedlowym zazwyczaj do wyboru jest kilka jego różnych opakowań od różnych producentów.

Jedno nieporozumienie

Jest w całym tym cukrowo-glukozowym rozgardiaszu jedna rzecz, która czasem umyka uwadze, a mianowicie skupienie na cenie. Oczywiście, że jeśli smak z cukru i glukozy będzie taki sam, to całkiem rozsądnym rozwiązaniem jest wybór tańszego surowca. Niestety bardzo często kwestia ceny jest podejmowana bez rozpatrzenia jakości – jeśli bowiem z glukozy, której użycie ze względu na konieczność zastosowania większej ilości, jest droższe, powstaje trunek lepszy, to nie należy w ogóle brać pod uwagę wykorzystania cukru. To największe nieporozumienie, które pojawia się nawet w bardzo dobrych poradnikach – domowy wyrób alkoholi nie ma być z założenia tańszy, ponieważ koszt alkoholu to nie tylko suma cen składników, ale również koszt procesu technologicznego, a ten w warunkach domowych wygląda zupełnie inaczej.

No i oczywiście, aby zamknąć temat, aby w ogóle mówić o wyższości cukry bądź glukozy pod kątem idealnego smaku, trzeba by było najpierw rozstrzygnąć, czym jest ów idealny smak, bo mam przeczucie graniczące z pewnością, że to sprawa na tyle indywidualna, iż naiwnością byłoby spodziewać się, że ktokolwiek przyjdzie i jakimś genialnym argumentem utnie dalszą dyskusję nad wykorzystaniem cukru i glukozy w produkcji alkoholu.

Zapraszam do naszych sklepów hobbstycznych:
Sklep WinoHOBBY
W-wa ul.Zamoyskiego 49
tel. 22 741 31 30

Sklep SpiritFerm
Centrum Domowych Alkoholi
W-wa ul.Kołowa 46
tel. 22618 27 95

Lista Tagów: glukoza, cukier, cukrówka

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij