Wiarygodność i jednych, i drugich, może budzić pewne wątpliwości, więc pozostają tylko testy kliniczne, które nadal nie dają jasnej odpowiedzi, jednak pozwalają pokazać parę ogólnych prawidłowości.
Im lepsza kawa, tym lepiej dla Ciebie – sprawdź – Opinie o kawie
To było akurat do przewidzenia: wysokiej jakości kawy ziarniste, produkty naturalne i poddane klasycznemu paleniu są mniej szkodliwe dla zdrowia, niż nawet te słabiej opalane, ale gorszej kategorii jakościowej. Kluczem do zrozumienia tej zależności jest sprawdzenie warunków uprawy kaw. Te, które rosną na plantacjach koncernowych, zwykle są „podganiane” przez stosowanie środków ochrony roślin, czynników wzrostowych, a nienaturalny sposób palenia, czyli turbo, w bardzo wysokiej temperaturze, powoduje zupełnie inne procesy chemiczne niż tylko te, które pojawiają się w przypadku palenia klasycznego. Prawdą jest więc, że czym skorupka za młodu nasiąknie… Dlatego też nie warto wybierać najtańszych kaw, a tym bardziej produktów skrajnie wysoko przetworzonych, w tym kaw liofilizowanych i mieszanek rozpuszczalnych.
Nad-wszystko
Według niektórych badań, kawa ma powodować nadpobudliwość, nadpotliwość, nadwrażliwość, nadaktywność psychiczną i parę innych „nad-cosiów”. Miałoby to wynikać z zawartości kofeiny, jednak takie postawienie sprawy jest mocno nieprecyzyjne: wypicie jednej filiżanki niezbyt mocnej kawy na pewno nie pobudzi silniej niż dostarczenie mega-dawki teiny z kilku sążnistych kubków herbaty. Według najbardziej wiarygodnych badań, ilość kofeiny, jaką przyjmuje się nawet w sześciu standardowych filiżankach nie powinna wpłynąć negatywnie na aktywność układu nerwowego. Nie oznacza to jednak pełnego bezpieczeństwa.
W przypadku kawy ważne jest jeszcze jej oddziaływanie między innymi na nerki i wątrobę. Osoby, które lubią mocno paloną kawę, w stylu francuskim lub włoskim espresso, a jednocześnie cierpią z powodu niewydolności nerek albo chorób przebiegających z zaburzeniem równowagi płynów, powinny przeanalizować swoją sytuację. W zdecydowanej większości przypadków kawa w rozsądnych ilościach nie zaszkodzi, a z ostrożności można zmienić styl palenia na wiedeński lub nawet cynamonowy – wprawdzie smak kawy już nie ten sam, ale nie trzeba od razu rezygnować z kaw. Warto też rozejrzeć się za mieszankami Arabiki i Robusty, bo te dwie odmiany pod względem zawartości kofeiny bardzo się różnią i wystarczy tylko znaleźć smaczną mieszanką z niewielką zawartością kofeiny.
Lepsza świeżo zmielona!
Jeśli obawiasz się negatywnych skutków picia kawy, wybieraj tylko wysokiej jakości kawę ziarnistą. Dlaczego? Dlatego, że jeśli kupujesz zmielone mieszanki, to szybko one tracą smak i aromat. Kawa, którą zmielisz przed użyciem jest intensywniejsza. Jakie to ma znaczenie? To proste – kofeina się nie rozkłada, ale olejki eteryczne tak. Jeśli więc chcesz zrobić sobie napar ze zwietrzałe kawy, musisz użyć jej więcej, a tym samym dostarczyć do organizmu więcej kofeiny – świeżo zmielona kawa pozwoli uzyskać lepszy efekt smakowy przy mniejszej podaży tego związku.
Podsumowanie
Tak samo jak w przypadku większości podobnych dylematów, nie ma co oczekiwać, że jakiekolwiek badania naukowe dadzą odpowiedź lepszą niż zdrowy rozsądek. Kawa pita w małych ilościach nie jest bardziej niebezpieczna niż herbata. Wybierając ziarniste kawy wysokiej jakości i tak ryzykujesz mniej, niż pijąc te wysoko przetworzone, szczególnie rozpuszczalne, w których kofeina jest najmniejszym problemem i jednym z wielu różnych zagrożeń dla zdrowia. Nie przejmuj się więc nadmiernie, a w razie potrzeby skonsultuj się z dobrym lekarzem. W większości przypadków kawa nie będzie może zalecana, ale też nie pojawią się istotne przeciwwskazania (będzie neutralna dla zdrowia).