Długa droga ziarenka kawy pomiędzy plantacją a sklepową półką
Kawa jest uprawiana w subtropikalnych warunkach klimatycznych. Kawa jest zbierana w postaci owoców. Następnie zbiory są oczyszczane i transportowane do miejsca, w którym są poddawane obróbce. W uproszczeniu obróbka polega na wyłuskaniu ziaren z owoców oraz na wysuszeniu ziaren. Gdy Kawa z Kuby, Brazylii, Afryki lub innych zakątków świata przejdzie wstępną obróbkę jest wysyłana między innymi do Polski by przejść przez wiele procesów termicznych w tak zwanych palarniach. Co ciekawe, kawa jaka przyjeżdża w workach to jasne zielonkawe niewielkie ziarenka, które dopiero podczas procesu palenia rosną nawet dwukrotnie i zaczynają mieć głęboki aromatyczny zapach. Prawidłowo wypalona kawa zachowuje odpowiedni balans pomiędzy goryczką, kwasowością i słodkim posmakiem. Dopiero po długim i idealnie zaprojektowanym procesie palenia kawy, ta może trafić na sklepowe półki. Najlepsza kawa ziarnista to taka, która przeszła długą i starannie zaplanowaną drogę pomiędzy plantacją a sklepową półką. Przy czym kluczową rolę w tej drodze stanowi wypalanie kawy.
Nowoczesne polskie palarnie dysponują profesjonalnymi piecami
Nowoczesne palarnie kawy wykorzystują piece do palenia kawy. Piece tego typu to rozbudowane wielotonowe sprzęty, które są połączeniem nowoczesnych technologii z wiedzą zdobywaną przez setki lat. Co ciekawe tego typu maszyna jest w stanie wypalić za jednym razem nawet 15kg kawy. Obecnie niemal każda dobra palarnia kawy dysponuje nowoczesnym sprzętem. Palenie kawy to dziedzina, w której tradycja zbierana przez setki lat wciąż jest pielęgnowana, ale w zdecydowanie nowocześniejszej formie.
Źródło zdjęcia:
RossHelen / Shutterstock.com