Trudno uniknąć spożywania cukrów w nadmiarze. Znajduje się on w prawie w każdym produkcie spożywczym, co gorsza, w kosmicznych ilościach. Przykładem tego może być chociażby powszechnie uznawany za zdrowy jogurt owocowy, w którym znajduje się (w 400 ml) niemalże cała dzienna dawka cukru zalecana do spożycia przez dorosłą osobę.

Data dodania: 2013-09-10

Wyświetleń: 1272

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak rozwiązać ten problem?

Na szczęście natura spieszy nam z pomocą i ma nam do zaoferowania naturalny, zdrowy słodzik. To stewia. Już od dawna była dostępna w sklepach ze zdrową żywnością bądź aptekach, jednak na szerszy rynek trafiła dopiero w 2008 roku. Być może to dzięki celowemu opóźnianiu przez przedsiębiorstwa cukiernicze - z obawy przed silną konkurencją - stewia na terenie Unii Europejskiej stała się możliwa do spożywania i sprzedaży dopiero w 2011 roku. Z czasem może wyeliminować z rynku zwykły cukier buraczany, jednak wszystko leży w rękach ludzi, którzy w końcu powinni należycie zainteresować się swoim zdrowiem.

Stewia a cukier

Jak zostało dowiedzione naukowo, stewia zupełnie nie szkodzi naszemu zdrowiu, w odróżnieniu od zwykłego cukru, który jest dla nas w nadmiarze toksyczny. Oprócz tego, nie zawiera też ani grama kalorii, co chroni nas przed otyłością, pozwalając zachować szczupłą sylwetkę bez rezygnacji ze słodyczy. Pamiętajmy, że każdy nadmiar spożywanego przez nas zwykłego cukru, który zawiera nic innego jak same węglowodany, powoduje osadzanie się tłuszczu w organizmie. Na początku są to pośladki, uda, brzuch, ale później problem staje się poważniejszy i może nawet doprowadzić do zawału mięśnia sercowego. Kolejnym plusem jest fakt, że stewia jest około 40 razy słodsza od cukru, więc w kuchni wystarcza na bardzo długo, przy czym nie musimy się martwić o datę ważności, gdyż stewia nie ulega fermentacji. Może nam służyć nawet kilka lat, nigdy się nie zepsuje. Jej cena jest zaledwie 3 razy wyższa od zwykłego cukru, dlatego w rzeczywistości wychodzi taniej.

Występowanie

W sklepach możemy spotkać się z różnymi postaciami stewii. Pierwszą, chyba najpopularniejszą, są tabletki. Dostaniemy również stewię w postaci płynu, gdzie już jedna kropelka wystarczy nam do posłodzenia herbaty. Rzadziej spotykana jest forma ususzonych listków, z których samemu trzeba ugotować słodki wywar. Jest również dostępna w postaci proszku.

Stewia nieco różni się smakiem od buraczanego cukru. Według opnii większości konsumentów bardziej przypomina miód, a do tego towarzyszy jej charakterystyczny, silny ziołowy zapach.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena