Dzieci i dorośli spożywają coraz więcej cukru. Zarówno świadomie jak i nie świadomie, ponieważ trudno znaleźć naturalne produkty bez dodatków cukru, producenci dodają go coraz więcej do żywności ukrywając go pod różnymi nazwami na etykietach, które nie dla każdego mogą być zrozumiałe. Istnieje na rynku coraz więcej produktów zastępujących zwykły biały cukier, który się określa mianem „białej trucizny”. Inne substancje słodzące działają dużo lepiej na nasz organizm. Najpopularniejszymi zamiennikami cukru jest stewia i ksylitol, które są po prostu zdrowsze.
Nie każdy jest w stanie całkowicie zrezygnować ze słodyczy, a tym bardziej ze słodzenia herbaty lub kawy. Jeśli właśnie Ty do nich należysz to zastanów się nad zmiana tej substancji na zdrowy zamiennik, który poprawi Twoje zdrowie i samopoczucie.
Stewia – jest ok. 300 razy słodsza od cukru i nie ma kalorii. Określana mianem zioła słodowego lub miodowego. Za smak odpowiadają glikozydy stewiowe występujące w liściach i łodygach stwii. Nie powoduje próchnicy ani nie jest kaloryczna chociaż jedna jej łyżeczka odpowiada szklance cukru. Nadaje się do gotowania i pieczenia jako dodatek do ciast. Stewia dostarcza również białka i składniki mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, witaminy z grupy B i C, beta karoten). Najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością czy w dziale zdrowej żywności w marketach dostępna jest stewia w formie słodziku jak malutkie pastylki, jednak najlepsze wartości odżywcze ma stewia nieprzetworzona w postaci liści.
Ksylitol – zwany alkoholem cukrowym uzyskiwanym z drzewa brzozy. Nie fermentuje się w przewodzie pokarmowym w przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych (glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza). Podobny jest do cukry pod względem smaku i wyglądu. Spożywanie ksylitolu zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi, ponieważ jest powoli trawiony przy małym udziale insuliny.
A Wy używacie takich zdrowych zamienników cukru jak stewia lub ksylitol?Na pewno warto zaopatrzyć się w takie produkty, które są nie tylko smaczne i korzystnie wpływają na nasz organizm, ale też można je wykorzystać w różnych potrawach i wypiekach.