Masło orzechowe to produkt wybierany przez sportowców i osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramó. Właściwości masła orzechowego poprawiają nasze zdrowie i wygląd, ponieważ przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Data dodania: 2016-05-16

Wyświetleń: 1212

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe jest coraz częściej spotykane na pułkach ze zdrową żywnością i w sklepach z odżywkami dla sportowców. Mogłoby się wydawać, że jest to przysmak tylko dla dzieci ale uwielbiają je również osoby dbające o figurę i sportowcy. Dlaczego jest takie zdrowe i popularne wśród sportowców? Na początek kilka właściwości orzechów, które są głównym składnikiem tego magicznego kremu:

Są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które poprawiają metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się nadmiernej tkanki tłuszczowej w organizmie,

  • Zawierają cenny dla organizmu kwas alfa-linolowy,
  • Obniżają cholesterol we krwi,
  • Spożywana umiarkowana ilość jest bardzo dobra w diecie, ponieważ powodują uczucie sytości,
  • Mają właściwości przeciwzakrzepowe i pomagają w profilaktyce miażdżycy,
  • Zawierają witaminę E (witamina młodości),
  • Poprawiają prace układu nerwowego,
  • Orzechy są doskonałe na pamięć i poprawiają koncentrację,
  • Zawierają dużą ilość cynku,
  • Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
  • Jest silnym antyoksydantem dzięki zawartości selenu,
  • Są źródłem: białka, błonnika, witaminy z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu.

Masło orzechowe ma bardzo wiele zastosowań. Możesz je wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, gofrów, a także do dań i przekąsek słodkich i wytrawnych. Jeśli lubisz sałatki to może świetnie posłużyć jako chrupiący sos. Do owsianki dodaj łyżeczkę masła orzechowego i zobacz jaki oryginalny smak uzyskasz. Nadaje się również jako wspaniały dodatek do owoców. Wybierając masło zwróćmy uwagę na to, aby zawierały jak najmniejszą ilość soli.

Badania wykazały, że spożywanie odpowiedniej ilości masła orzechowego jako zamiennik za inne niezdrowe przekąski wpływa pozytywnie na odchudzanie i przyśpiesza spalanie nadmiernej tkanki tłuszczowej. Zawiera witaminy i minerały potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają nasz wygląd, a co najważniejsze masło orzechowe jest pyszną przekąską, która zastępuje niezdrowe słodycze czy chipsy. Jest to smak dzieciństwa na który możemy sobie pozwolić, oczywiście w odpowiednich ilościach.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena