Ksylitol to zdrowy zamiennik cukru. Poprawia zdrowie i samopoczucie. Zobacz jakie są zalety cukry brzozowego i wprowadź go do swojej diety.

Data dodania: 2016-05-16

Wyświetleń: 1047

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ksylitol – właściwości cukru brzozowego

Ksylitol, czyli cukier brązowy jest coraz bardziej popularny i wybierany przez osoby, które prowadzą zdrowy tryb życia. Jest to świetna opcja jako zamiennik tradycyjnego cukru, który negatywnie wpływa na organizm. Oto wpływ zwykłego cukru na nasz organizm: w nadmiernie stosowany jest powodem wielu poważnych chorób i dolegliwości takich jak nadwaga, otyłość czy cukrzyca. Biały cukier prowadzi do niedoborów witamin i mikroelementów w naszym organizmie. Zwiększa ryzyko miażdżycy czy zawału serca przez doprowadzenie do złej pracy układu krążenia. Pogarszają koncentrację, pamięć i osłabiają układ immunologiczny, który odpowiada za walkę z infekcjami. U dzieci bardzo szkodzi zębom i prowadzi do próchnicy.

Ksylitol przypomina tradycyjny cukier pod względem smaku i wyglądu, ale na tym kończą się ich wspólne cechy. Głownie jest przeznaczony dla diabetyków, osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów, osób chorych na grzybicę oraz osteoporozę. Ma bardzo korzystny wpływ na układ pokarmowy. Oto właściwości ksylitolu:

  • Działa łagodząco na dolegliwości żołądkowe,
  • Tworzy środowisko zasadowe w organizmie,
  • Działa na mikroflorę przewodu pokarmowego (chroni mikroflorę),
  • Zapobiega działaniu drożdżaków i pleśni,
  • Zalecany przy zgadze (łagodzi i leczy te dolegliwości),
  • Działa bakteriobójczo,
  • Poprawia odporność organizmu,
  • Ma działanie przeciwpróchnicze,
  • Likwiduje zapalenie dziąseł,
  • Jest dobrym źródłem energii,
  • Zwiększa przyswajanie wapnia w organizmie,
  • Pomaga w leczeniu osteoporozy,
  • Wspomaga ogólna odporność organizmu.

Ksylitol także naturalnie wytwarza się w organizmie człowieka w ilości ok. 15 gramów dziennie w procesie trawienia, ale a to dość małe ilości. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do ciast deserów, dżemów, sosów i innych potraw cukierniczych i nie tylko. Zastępuje słodzik do napojów kawy, herbaty i kompotów. Tak naprawdę można go zastąpić wszędzie tam, gdzie do tej pory wykorzystywaliśmy zwykły cukier. Potwierdzono, że ksylitom jest najlepszym, zdrowym zamiennikiem cukru. Jest całkowicie bezpieczny i zdrowy dla naszego organizmu. powinniśmy go spożywać w odpowiednij ilościach.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena