Herbatę czerwoną (Pu-erh) uprawia sie w Chinach 1700 lat. Ojczyzną herbaty jest południowa prowincja Chin Yunnan.
Czerwona herbatę (Pu-erh) przygotowuje się według tajemnej receptury. Herbata czerwona pochodzi z tej samej rośliny co czarna lecz jej smak jest bardziej gorzki.
Pija się ją zwłaszcza w krajach wschodniej Azji, a najbardziej popularna jest w Japonii. Jest podstawą ceremoniału parzenia i picia herbaty.
Herbata czerwona (Pu-erh) nie zostaje poddana fermentacji. Jest tym zdrowsza im dłużej dojrzewa w odpowiednich dla niej warunkach.
Najlepsza jest herbata liściasta. Amerykanie nazywają herbatę czerwoną "mordercą tłuszczu", dlatego szczególnie polecana jest osobom z nadwaga i otyłością.
Właściwości zdrowotne herbaty czerwonej (Pu-erh):
- wspomaga prace wątroby skutecznie walcząc z nadwagą;
-obniża poziom cholesterolu;
-usuwa toksyny z organizmu;
- ułatwia trawienie;
-zawiera duże ilości aminokwasów i biopierwiastków;
-zapobiega powstawaniu wolnych rodników;
-łagodzi skutki "kaca";
-ogólnie wzmacnia organizm.
Jak parzyć czerwoną herbatę (Pu-erh)?
Czerwona herbata (Pu-erh), powinna być zaparzona klasycznie. Do filiżanki należy wsypać jedną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i parzymy 3-5 minut. Liście czerwonej herbaty można parzyć dwu-trzykrotnie.
Czerwona herbata (Pu-erh) powinna być pita bez cukru, Chińczycy uważają, że cukier neutralizuje większość jej właściwości prozdrowotnych.