Już w czasach starożytnych melisa była uprawiana przez Rzymian, Greków i Arabów. Później zaczęto ja uprawiać w Anglii, Włoszech, krajach europejskich oraz USA.

Data dodania: 2007-04-05

Wyświetleń: 11418

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons


Melisa jest rośliną wieloletnią, z rodziny wargowych, o wysokości ok 50-125 cm. Świeżo roztarta melisa wydziela przyjemny, cytrynowy zapach. Ma wzniesioną, czworokanciastą, rozgałęzioną łodygę, jest szara i miękko owłosiona. Ma sercowato-jajowate, pomarszczone, grubo karbowane, ogonkowe liście. Kwiaty są bladoróżowe lub białe. Kwitnie w lipcu i sierpniu. W Polsce uprawia się jąa w ogrodach, czasem można ją spotkać dziko rosnącą.

Melisa lekarska zawiera cytral, geraniol, cytronelal, linalol, mircen, garbniki, substancje gorzkie, witaminę C i inne związki. Stosuje się ją jako środek pobudzający apetyt, polepszający trawienie, jako środek wiatropędny, przeciwwymiotny u kobiet w ciąży oraz mlekopędny u kobiet karmiących piersią.

Zewnętrznie stosowana jest jako lek na reumatyzm oraz czyraki i owrzodzenia. Melisę stosuje się także jako środek uspokajający, przeciwskurczowy, nasercowy i przeciwbólowy. Herbata z melisy ma działanie napotne, polepsza przemianę materii oraz działa odświeżająco. Zamiast syntetycznych leków uspokajających można śmiało pić napar z melisy. Korzystnie wpływa da ludzi młodych, którzy się uczą lub pracują umysłowo. Melisa lekarska ma korzystny wpływ na ludzi znerwicowanych, mających problem z zasypianiem, pomaga w pozbyciu się lęków oraz poczucia zagrożenia.  Hamuje także rozwój komórek nowotworowych. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, niszczy bakterie Gram +, Gram - oraz bakterie odporne na antybiotyki.

Melisa lekarska jest doskonałą rośliną miododajną. Wabiąc pszczoły, uspokaja je. Stosuje się ja w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, do produkcji  wódek i likierów.

Napar z melisy, który pomaga przy nerwicy

Zalej szklanką wrzącej wody 1 i 1/2 łyżki melisy. Przykryj i parz pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź (krople z pokrywki dodaj do naparu).

Pij 1/2 szklanki ciepłego naparu 2-3 razy dziennie.

Napar z melisy, który pomaga na stres

Wymieszaj po łyżce:

    melisy
    chmielu
    rumianku
    kozłka lekarskiego

Zalej wrzącą wodą łyżkę stołowa ziół. Parz 15 minut pod przykryciem. Przecedź, dodaj łyżkę miodu.

Pij napar 2 razy dziennie przed jedzeniem po 1/2 szklanki.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena