Kminek należy do jednej z najstarszych przypraw. W Polsce najbardziej popularny jest dwuletni kminek zwyczajny należący do rodziny baldaszkowatych.
W krajach Bliskiego Wschodu bardzo popularny jest kminek rzymski.
Jako przyprawę używa się owoc kminku o kształcie wygiętego sierpu. Owoc kminku ma ok. 5 mm długości, duża zawartość olejku eterycznego, szarobrunatny kolor, bardzo silny zapach i słodko - palący smak.
Kminek dodawany jest do potraw, pieczywa, serów. Używany jest do marynat oraz kiszenia kapusty i ogórków.
Służy także do wyrobu nalewek.
Właściwości lecznicze kminku
Kminek ma działanie wiatropędne, mlekopędne, żółciopędne. Ma także działanie rozkurczowe.
Kminek jest bardzo pomocny przy wzdęciach, braku łaknienia, kolkach oraz zaparciach.
Przepis na zupę kminkową
Składniki:
2 marchewki, 2 pietruszki, seler;
duża cebula;
2 łyżki masła roślinnego;
ziele angielskie, majeranek, sól;
Sposób przygotowania:
Obrać włoszczyznę pokroić na drobne cząstki i podsmażyć na maśle. Wrzucić do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 litry). Tak samo postępujemy z cebulą. Dodać ziele angielskie. Gotujemy wywar jarzynowy ok. 25-30 min.
Na patelni smażymy na maśle roślinnym nasiona kminku, tak by zaczęły pachnieć. podsmażony kminek dodać do wywaru z warzyw. Dodać majeranek i posolić do smaku. Gotować jeszcze przez chwilę.
Zupę jemy z grzankami podanymi osobno. Zupę można zabielić np. mlekiem sojowym.
Smacznego ! :)
Kwasy humusowe to naturalne substancje organiczne, które są efektem procesu rozkładu materii organicznej, głównie roślinnej, w glebie. Powstają w wyniku długotrwałych procesów mikrobiologicznych i chemicznych, które prowadzą do przekształcenia martwych resztek organicznych w złożone związki chemiczne. Kwasy te dzielą się na dwie główne grupy: huminowe oraz fulwowe, a każda z nich posiada specyficzne właściwości i zastosowania.