Oregano (lebiodka pospolita) należy do rodziny wargowatych. Rośnie w Azji i Europie. W Polsce występuje na całym terytorium.

Data dodania: 2007-03-13

Wyświetleń: 6460

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 1

WIEDZA

3 Ocena

Licencja: Creative Commons


Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm.

Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych podbaldachach.

Oregano kwitnie od czerwca do sierpnia.

Oregano w kuchni

Oregano jest jedna z głównych przypraw kuchni włoskiej (pizza, spaghetti, zapiekanki). Oregano jest niezbędne do potraw mięsnych , sosów , zup , pasztetów, a także do warzyw, serów i ryb. Oregano dodawaj zawsze na początku przyrządzania potrawy.

Właściwości zdrowotne oregano

W dawnej medycynie stosowano mieszankę ziołową z oregano jako lek na ból głowy. Mieszanka tez działała wiatropędnie i jako środek na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.

Oregano stosowane jest także jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny, i przeciwzapalny. Pomaga także w leczeniu dróg oddechowych.

Ze względu na walory zapachowe olejek lebiodowy ma także zastosowanie
przy produkcji perfum                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Licencja: Creative Commons
3 Ocena