Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm.
Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych podbaldachach.
Oregano kwitnie od czerwca do sierpnia.
Oregano w kuchni
Oregano jest jedna z głównych przypraw kuchni włoskiej (pizza, spaghetti, zapiekanki). Oregano jest niezbędne do potraw mięsnych , sosów , zup , pasztetów, a także do warzyw, serów i ryb. Oregano dodawaj zawsze na początku przyrządzania potrawy.
Właściwości zdrowotne oregano
W dawnej medycynie stosowano mieszankę ziołową z oregano jako lek na ból głowy. Mieszanka tez działała wiatropędnie i jako środek na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.
Oregano stosowane jest także jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny, i przeciwzapalny. Pomaga także w leczeniu dróg oddechowych.
Ze względu na walory zapachowe olejek lebiodowy ma także zastosowanie
przy produkcji perfum
Odleżyny są jednym z najpoważniejszych problemów zdrowotnych, które mogą dotknąć osoby długotrwale leżące i niesamodzielne. Powstają w wyniku długotrwałego ucisku na tkanki, najczęściej w okolicach kości wystających, takich jak pięty, biodra, łokcie czy kręgosłup. Aby zapobiec powstawaniu odleżyn, konieczne jest stosowanie kompleksowej profilaktyki, która obejmuje zarówno odpowiednią pielęgnację, jak i wykorzystanie specjalistycznego sprzętu.