Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm.
Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych podbaldachach.
Oregano kwitnie od czerwca do sierpnia.
Oregano w kuchni
Oregano jest jedna z głównych przypraw kuchni włoskiej (pizza, spaghetti, zapiekanki). Oregano jest niezbędne do potraw mięsnych , sosów , zup , pasztetów, a także do warzyw, serów i ryb. Oregano dodawaj zawsze na początku przyrządzania potrawy.
Właściwości zdrowotne oregano
W dawnej medycynie stosowano mieszankę ziołową z oregano jako lek na ból głowy. Mieszanka tez działała wiatropędnie i jako środek na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.
Oregano stosowane jest także jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny, i przeciwzapalny. Pomaga także w leczeniu dróg oddechowych.
Ze względu na walory zapachowe olejek lebiodowy ma także zastosowanie
przy produkcji perfum
Kwasy humusowe to naturalne substancje organiczne, które są efektem procesu rozkładu materii organicznej, głównie roślinnej, w glebie. Powstają w wyniku długotrwałych procesów mikrobiologicznych i chemicznych, które prowadzą do przekształcenia martwych resztek organicznych w złożone związki chemiczne. Kwasy te dzielą się na dwie główne grupy: huminowe oraz fulwowe, a każda z nich posiada specyficzne właściwości i zastosowania.