Mówiąc o indeksie glikemicznym, oznaczanym często skrótem IG, mamy na myśli specjalną klasyfikację produktów żywieniowych stworzoną po to, aby odpowiedzieć sobie na pytanie o to, w jakim tempie po ich spożyciu rośnie poziom glukozy we krwi.

Data dodania: 2012-10-30

Wyświetleń: 1484

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Specjalnie opracowana tabela pozwala nam przewidzieć reakcje naszego organizmu, z którymi będziemy mieli do czynienia nawet dwie lub trzy godziny po spożyciu posiłku, jest więc znakomitym wsparciem podczas konstruowania menu.

Pierwsze prace nad indeksem glikemicznym i jego wykorzystaniem przygotowywane były przede wszystkim z myślą o pacjentach chorych na cukrzycę. IG miał za zadanie uświadomić im, jak niebezpieczne są produkty podnoszące w znaczący sposób poziom glukozy we krwi, miał jednak również ułatwić im opracowanie diety, która byłaby różnorodna i zbilansowana, a jednocześnie korzystna dla organizmu. Nie minęło jednak wiele czasu, a okazało się, że z możliwości IG z powodzeniem korzystają nie tylko cukrzycy. 

Grupą, która powinna w szczególny sposób zainteresować się tym, jak odczytywać indeks glikemiczny, są osoby, które zastanawiają się nad tym, jak zrzucić zbędne kilogramy. Związki IG z odchudzaniem są bardzo silne, a diety wykorzystujące IG (takie, jak choćby dieta Montignaca oraz dieta South Beach) przynoszą zadowalające rezultaty i stosowane są z powodzeniem już od wielu lat. Osoby, które chcą odzyskać zgrabną sylwetkę, powinny koncentrować się przede wszystkim na eliminowaniu ze swojego jadłospisu produktów z wysokim IG oraz ograniczaniu spożycia tych ze średnimi wartościami indeksu glikemicznego.

Tego rodzaju działania eliminują negatywne zjawisko produkcji przez trzustkę dużej ilości insuliny, dzięki której glukoza bardzo szybko trafia do komórek, pozostając tam w postaci tkanki tłuszczowej. Mądrym posunięciem jest również zestawianie ze sobą w jednym posiłku produktów o wysokim i niskim indeksie glikemicznym. Działanie tego typu przyczyni się do tego, ze posiłek zyska na walorach smakowych, a same IG zrównoważą się. Niestety, propozycja tego rodzaju jest skierowana przede wszystkim do osób, którym zależy na zrzuceniu zaledwie kilku, a nie kilkunastu kilogramów nadwagi.

Oczywiście, bez względu na to, czy mówimy o diabetykach, czy też o osobach odchudzających się, nie można utrzymywać, że przyswojenie sobie informacji na temat IG rozwiąże wszystkie ich problemy. Nawet mądre odżywanie nie zda się na wiele, jeżeli nie zostanie poparte aktywnością fizyczną, a w przypadku osób chorych na cukrzycę – stosowaniem się do innych zaleceń lekarza. Warto jednak pamiętać o tym, że informacje dotyczące stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów zawierających węglowodany są ogólnie dostępne i można z nich robić użytek.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena