2głosów
Pobierz artykul
2głosów dodatnich
0głosów ujemnych
1717razy czytane
0przedrukowany
Creative Commons Licencja

Telewizyjne programy w ostatnim czasie bardzo mocno angażują się w budowanie świadomości Polaków na różnych płaszczyznach. Jedni uczą śpiewać, drudzy pokazują jak opiekować się dziećmi i jak je wychowywać, jeszcze inni uczą sprzątać, a jeszcze inni gotować i przyrządzać pyszne potrawy.

Budowanie takiej świadomości nie jest niczym złym. Wręcz odwrotnie, nauka poprzez programy rozrywkowe niejednokrotnie bywa bardzo pomocna i twórczo rozwijająca. Ale skupmy się na jednej z najbardziej lubianych form rozrywki przedstawianej w ostatnim czasie w telewizji. Chodzi o gotowanie i przyrządzanie potraw. Ten temat to coś, co zdaje się nie mieć końca. Jak się powszechnie mówi: "gotować może każdy, ale nie każdemu dane jest gotować smacznie".

W pracy prawdziwego kucharza znaleźć musi się bardzo wiele narzędzi i przyborów, które pozwolą mu w sposób magiczny wyczarować najwspanialsze potrawy, o których niejednokrotnie nikt z nas nie słyszał. Ale czy bycie prawdziwym szefem kuchni wymaga od nas czegoś więcej niż umiejętności gotowania? Czy musimy poznać jakieś specjalne tajniki, które pozwolą nam być jeszcze lepszym kucharzem niż mogliśmy przypuszczać? Oczywiście, że tak.

1. Najważniejszym elementem każdego kucharza są ostre jak brzytwa noże kuchenne

Czasem aż trudno oderwać wzrok, kiedy na szklanym ekranie widzimy, jak kucharz kroi z olbrzymią prędkością i precyzją najdrobniejsze warzywa i owoce. Noże kuchenne, Noże kuchennektóre są odpowiednio dobrane do czynności i rzeczy, jaką się kroi, pozwalają kucharzowi na duży komfort przy przygotowywaniu posiłków. Oczywiście, brak ćwiczeń i praktyki nie pozwoliłby szefowi kuchni na tak precyzyjne władanie ostrym narzędziem. Dlatego też szkoły gastronomiczne, które uczą przyszłych kucharzy, zaczynają praktyczną naukę od nauki krojenia z dużą prędkością i precyzją różnych rzeczy.

2. Drugim rekwizytem, jaki powinien mieć każdy szanujący się kucharz, jest fartuch

Niektórzy zapewne zaśmialiby się pod nosem, mówiąc, że nie jest on przydatny - a jednak. Czy ktokolwiek z Was wyobraża sobie, że idąc do restauracji, posiłki, jakie serwuje dana restauracja, przygotowuje ktoś, kto cały dzień chodzi w jednych i tych samych ubraniach? Gdzie w tym wszystkim byłaby jakakolwiek higiena? Stąd czysty fartuch jest jak najbardziej wskazany podczas gotowania.

3. Dodatkowym elementem w kuchni musi być odpowiednia baza produktowa

Oczywiście, można czarować coś z niczego, ale jeżeli produktów będzie za mało, to nasze potrawy nie będą mogły odzwierciedlać tego, co chcieliśmy wykonać. Oczywiście, są i tacy, którzy wyczarują pyszny, wykwintny i bardzo pięknie wykonany posiłek, mając do dyspozycji tylko kilka składników, ale zwykle dobre gotowanie to także potrzeba posiadania odpowiednich produktów. Stąd też dobry kucharz nigdy nie zaczyna swojej pracy, zanim nie sprawdzi, czy posiada wszystkie składniki potrzebne do wykonania potraw, które chce zaserwować.

4. Ostatnim i chyba najbardziej istotnym elementem są sprzęty kuchenne

Każda potrawa, przy tworzeniu której trzeba będzie ją podgrzać, ugotować, usmażyć czy zapiec, wymaga posiadania odpowiednich sprzętów kuchennych. Dlatego też dobry kucharz zawsze dba o to, by w jego kuchni znalazła się paleta sprzętów z drobnego i dużego AGD. Noże kuchenne pomagają w krojeniu, a sprzęt AGD niejako dokańcza arcydzieła tworzonego przez kucharza. Piekarnik, lodówka, blender, robot kuchenny czy palnik gazowy lub elektryczny, to tylko niektóre z podstawowych narzędzi pracy kucharza. Trzeba sobie powiedzieć, że im więcej sprzętu w kuchni, tym posiłki powstają szybciej i na pewno są lepiej przygotowane.

Nie można powiedzieć, aby praca kucharza była prosta. Do tanich też ona nie należy. Dlatego każdy, kto choć raz pracował w restauracji, wie, że aby być dobrym kucharzem, trzeba ciężko pracować, cały czas się uczyć i doszkalać, no i wkładać w swoją pracę bardzo dużo serca. Wtedy na pewno się uda.

Licencja: Creative Commons