1
głosów
- +

Czy chciałbyś się nie starzeć?

Autor:

Aktualizacja: 16.12.2011


Kategoria: Zdrowie / Zdrowe Odżywianie


Artykuł
  • 1 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1440 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Jednym z istotnych czynników oddziaływujących na zbyt szybkie starzenie się jest nieodpowiednia dieta. To w tym, co zjadamy każdego dnia, musimy znaleźć odpowiednie składniki odżywcze, które pozwolą nam prawidłowo funkcjonować. 


Razem z wiekiem zmienia się zdolność wchłaniania substancji odżywczych, dlatego istotne, by z całości pokarmów wybierać wyłącznie te bardzo wartościowe, takie jak owoce (np. mangostan, ananas) i warzywa (brokuł, fasola) .

Podstawową i niezaprzeczalną przyczyną zbyt szybkiego starzenia się jest brak właściwych organicznych pierwiastków i mikroelementów w naszym ciele takich jak np. koenzym q10. Najnowsze leki farmakologiczne pozwalają tylko złagodzić istniejące już problemy, jednak nie są w stanie ich zlikwidować. Raporty z badań od dawna powiadamiają nas w tym, że większości śmiertelnych chorób można zapobiec przy pomocy zaaplikowania naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. W tym celu mogą posłużyć Ci naturalne suplementy diety.

Warto zdawać sobie sprawę z tego, iż najważniejszą przyczyną wszelkich niszczących schorzeń nie są wirusy i bakterie, lecz skutki działania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się. Na szczęście badacze znaleźli też że w owocach takich jak mangostan czy śliwka jest spora zawartość antyoksydantów które neutralizują wolne rodniki.

Raporty z badań wykazały, że geny odpowiadają za długość życia w około 30%. Natomiast 70% to czynniki na które mamy wpływ.

Jak jeść, żeby się nie zestarzeć (zbyt szybko)? Nie przejadaj się, jest to jedną z najważniejszych przyczyn starzenia się w krajach wysoko rozwiniętych. Jedz produkty, które łatwo strawić. Jedz mniejszą ilość kalorii, zdecyduj się na witaminy. W czasie klimakterium jedz koenzym q10 w podwójnej dawce. Wszystko jedno, ile masz lat – zegar biologiczny ludzi po godzinie osiemnastej zaczyna zwalniać, mobilizując się do snu. Zrób tak, by ostatni posiłek był spożywany jak najwcześniej. Nie stosuj drakońskich diet.

Tobiasz Duda


Podobał Ci się artykuł?
1
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij