Razem z wiekiem zmienia się zdolność wchłaniania substancji odżywczych, dlatego istotne, by z całości pokarmów wybierać wyłącznie te bardzo wartościowe, takie jak owoce (np. mangostan, ananas) i warzywa (brokuł, fasola) .
Podstawową i niezaprzeczalną przyczyną zbyt szybkiego starzenia się jest brak właściwych organicznych pierwiastków i mikroelementów w naszym ciele takich jak np. koenzym q10. Najnowsze leki farmakologiczne pozwalają tylko złagodzić istniejące już problemy, jednak nie są w stanie ich zlikwidować. Raporty z badań od dawna powiadamiają nas w tym, że większości śmiertelnych chorób można zapobiec przy pomocy zaaplikowania naszemu organizmowi potrzebnych witamin i minerałów. W tym celu mogą posłużyć Ci naturalne suplementy diety.
Warto zdawać sobie sprawę z tego, iż najważniejszą przyczyną wszelkich niszczących schorzeń nie są wirusy i bakterie, lecz skutki działania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się. Na szczęście badacze znaleźli też że w owocach takich jak mangostan czy śliwka jest spora zawartość antyoksydantów które neutralizują wolne rodniki.
Raporty z badań wykazały, że geny odpowiadają za długość życia w około 30%. Natomiast 70% to czynniki na które mamy wpływ.
Jak jeść, żeby się nie zestarzeć (zbyt szybko)? Nie przejadaj się, jest to jedną z najważniejszych przyczyn starzenia się w krajach wysoko rozwiniętych. Jedz produkty, które łatwo strawić. Jedz mniejszą ilość kalorii, zdecyduj się na witaminy. W czasie klimakterium jedz koenzym q10 w podwójnej dawce. Wszystko jedno, ile masz lat – zegar biologiczny ludzi po godzinie osiemnastej zaczyna zwalniać, mobilizując się do snu. Zrób tak, by ostatni posiłek był spożywany jak najwcześniej. Nie stosuj drakońskich diet.