Ma zatem bardzo duży wpływ na zbiór czynników zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się ciała. Co więcej, podnosi wytrzymałość immunologiczną organizmu, pobudza ruchomość stawów, redukuje objawy klimakterium, wspomaga naturalną dietę.
Mangostan uprawiany jest w południowo-wschodniej Azji od dawien dawna. Owoc mangostanu nazywany jest Królową Owoców, dojrzewa on w doskonałych warunkach atmosferycznych, jest niebywale smaczny i bogaty w wiele wartościowych leczniczych komponentów. Jego skład to m.in. minerały, witamina C, koenzym q10, a przede wszystkim przeciwutleniacze.
Jednym ze znanych naukowców badających przez długi czas prozdrowotne działanie mangostanu jest Amerykanin dr James Duke. Jego badania pokazują, iż mangostan można podawać jako lek aż w 138 indywidualnych schorzeniach. Wśród nich są takie choroby jak: choroby reumatyczne, przewlekłe bóle, cukrzyca, silna depresja, nadciśnienie, wahania nastroju po klimakterium, infekcje bakteryjne, infekcje jamy ustnej, poważne reakcje alergiczne.
Mangostan i koenzym q10 to wspaniały duet na opóźnienie procesów starzenia, doskonale regenerujący organizm. Mangostan zjadany każdego dnia będzie Twoją niezawodną tarczą ochronną i dostarczy odpowiedniej ilości energii każdego dnia.
Mangostan to owoc podobny wielkością do mandarynki, posiada grubą skórkę i ma mocny fioletowy kolor.
Własności lecznicze mangostanu świat odkrył dzięki tradycyjnej medycynie azjatyckiej, w której mangostan używany jest od dawien dawna w przeróżnych kłopotach zdrowotnych. Skórka owocu ususzona i zmielona używana była jako doskonałe lekarstwo na różnorakie choroby skórne. Ekstrakt z owocu używany był zaś do redukowania temperatury, kłopotów żołądkowych, biegunek itp. Swoje zdumiewające właściwości lecznicze mangostan zyskuje dzięki ksantonom – zespołowi mocnych związków pochodzenia roślinnego o bardzo mocnym działaniu uzdrawiającym.