Wigilijny barszcz czerwony to najbardziej popularna potrawa, która podawana jest jako pierwsze danie podczas wieczerzy. Przyrządza się go na bazie wywaru buraczanego i przyprawia z godnie z indywidualnymi gustami smakowymi, dodając ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.
Barszcz podawany jest zazwyczaj z uszkami, czyli małymi pierożkami z nadzieniem grzybowym lub z kapustą. Obecnie Polacy coraz odważniej eksperymentują w kuchni, dlatego na wigilijnym stole spotkać można barszcz z uszkami nadziewanymi szpinakiem, łososiem, czy serem.
Zamiast barszczu podaje się również żurek, zupę grzybową lub rybną.
Kolejną znaną wszystkim potrawą jest karp. W tym przypadku również nie brakuje pomysłów na jego przyrządzenie. Karp wigilijny może być przyrządzany w galarecie, naleśnikowej panierce lub cieście francuskim. W niektórych domach podczas wieczerzy spożywa się różne gatunki ryb, jak na przykład śledzie, flądry czy pstrągi.
Jeśli chodzi o potrawy na słodko to z pewnością w większości domów króluje piernik, którego korzenny aromat stał się symbolem Świat bożego Narodzenia. Niegdyś pierniczki ozdabiano lukrem i cukierkami i zawieszano na choince. Dziś jednak ta tradycja jest coraz rzadziej spotykana.
Z Kresów Wschodnich przywędrowała do nas kutia, którą przyrządza się z pszenicy, maku, miodu in bakalii. Tradycja podawania kutii w czasie wieczerzy wigilijnej jest coraz bardziej powszechna i gości na stołach nie tylko na obszarach Polski Wschodniej, ale praktycznie w każdej części naszego kraju.
Tradycyjnym wypiekiem świątecznym jest makowiec, który doczekał się wielu wariacji. Przygotowywany jest z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego przełożonego obficie masą makową.
Choć moda kulinarna zmienia się z roku na rok pod wpływem kuchni innych części świata to tradycja potraw wigilijnych jest niezmienna i w każdym domu przenoszona jest z pokolenia na pokolenie.