To z jednej strony tradycja, a z drugiej po prostu wygoda, bo dobra zupa potrafi przysłonić smak innych dań. Dzisiaj w poniższym poradniku wyruszymy w podróż po krainie świątecznych zup, a wierzcie lub nie, jest ich od groma.
Czerwień i biel na wigilijnym stole
Niekwestionowanym królem wśród świątecznych zup jest zdecydowanie barszcz czerwony. Ten świąteczny zgodnie z okresem postu jest jednak nieco inny, bo tworzony na bulionie warzywnym, bez użycia mięsa. Bazą na czerwony, wigilijny barszcz są oczywiście czerwone buraki. Przepis na barszcz czerwony jest niezwykle prosty. Jego jedyne składniki to suszone grzyby, sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Mam na myśli tylko te niezbędne do przygotowania go, bowiem istnieje tyle różnych metod gotowania barszczu w zależności od kraju, czy nawet regionu Polski, że można poświęcić na ten temat całą książkę. Do tego rodzaju barszczu najczęstszym dodatkiem są uszka z kapustą i grzybami. Ot, barszcz czerwony z uszkami. Prosty, a jednocześnie diabelnie smaczny, zwłaszcza, gdy przyprawiony na pikantno. W sieci można znaleźć mnóstwo pomysłów na pyszny barszcz z uszkami na Wigilię. Warto bowiem szukać nowych smaków nawet w tradycyjnych daniach, dzięki czemu z pewnością miło zaskoczymy naszych gości przy świątecznym stole.
Ciekawą alternatywą może się okazać barszcz grzybowy. Jest to odmiana barszczu białego, również tworzona na zakwasie. Głównym składnikiem będą tu oczywiście suszone grzyby. Warto dobrać dobry gatunek, bo może to znacząco wpłynąć na jakość potrawy. Potrzebny jest również zakwas, śmietana, najlepiej 18% oraz przyprawy wśród których nie może zabraknąć liścia laurowego, ziela angielskiego, soli oraz pieprzu. Niektórzy doprawiają go również maggi, jednak to raczej ciekawostka niż wymóg. Wspaniale smakuje w towarzystwie puree ziemniaczanego, co może dla niektórych nie wyglądać zbyt świątecznie, ale wierzcie lub nie, są regiony, w których to działa.
Rybna opcja
Częstym gościem na wigilijnym stole są również zupy rybne. W tym czasie szczególnie popularna jest zupa rybna z karpia. Jak każda zupa, nie jest dość wymagająca, jednak potrzebuje sporo cierpliwości. Potrzebne składniki to głowy karpia, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, sok z cytryny, mąka, cukier, śmietana, ziemniaki oraz przyprawy z liściem laurowym i zielem angielskim na czele. Zupa rybna może okazać się ciekawą alternatywą dla nieco oklepanego już barszczu. Odpowiednio przygotowana przyćmi towarzystwo i zwali gości z nóg smakiem oraz aromatem. Nie jest to jednak zupa dla wszystkich, dlatego przed wieczerzą warto zapytać gości o preferencje, bo można się przykro rozczarować, gdy nikt z naszych gości nie będzie zainteresowany jej wypróbowaniem.
Święta to magiczny czas, czas dzielenia i radości. Warto się postarać i przygotować na nie posiłki nie tylko postne, ale przede wszystkim smaczne, bo to wbrew pozorom się nie wyklucza.