Najbardziej popularną potrawą wigilijną jest barszcz czerwony, który podawany jest jako pierwsze danie. Choć wielu z nas wyznaje zasadę, iż barszcz powinien być przygotowany w tradycyjny sposób, to jednak coraz częściej wykorzystuje się zupy instant, które smakiem niewiele różni się od domowej potrawy. W niektórych domach barszcz z uszkami zastępowany jest zupą grzybową lub żurkiem.
W zależności od regionu, wigilijna wieczerza posiada zróżnicowane menu, jednak coraz częściej widać przenikanie się regionalnych wpływów. Na przykład w Wielkopolsce na świątecznym stole goszczą pierogi z grzybami, kapusta z grochem, śledź, a także karp smażony lub w galarecie.
Na Śląsku spotyka się zupę migdałową lub moczkę, a także makówki. Z kolei na Pomorzu i Kaszubach stół wigilijny obfituje w różne rodzaje ryb, jak śledź, flądra oraz tradycyjny karp. Nawet pierogi przyrządza się z nadzieniem rybnym.
Kuchnia wigilijna z Warmii i Mazur w dużej mierze opiera się na tradycjach pochodzących od napływowej ludności z Litwy i Białorusi. Podczas wieczerzy serwuje się zupy owocowe, śledź w oleju, czy pierogi z kapustą i grzybami, ale również dania z kaszy jaglanej i gryczanej z dodatkiem sosu grzybowego.
Na Podkarpaciu popularne są potrawy z kaszą oraz z kapustą. Tradycyjnymi potrawami są: pęczak z grzybami, pierogi z kapustą i serem, kapusta z grzybami lub fasolą, kasza ze śliwkami.
Z kolei Podhale swą wieczerzę wigilijną opiera na potrawach z ziemniaków i sera. Przyrządza się bukty, moskole, kapusta z ziemniakami.
Na Mazowszu dominuje karp w śmietanie lub galarecie, kluski z makiem, a także zupa rybna. Wśród słodkich potraw można tu znaleźć makowiec, babki drożdżowe, czy piernik.
Jak widać co region to inne tradycje wigilijne. Nie ulega jednak wątpliwości, iż każdy z nas ma swoje ulubione dania wigilijne, na które czeka cały rok.