Strucle są doskonałe na święta jak i na codzień.
Różnorodność trzech pysznych nadzień pozwoli Ci urozmaicać ten pszysmak :-)
Ja najbardziej uwielbiam z makiem, a Ty?

Data dodania: 2011-09-30

Wyświetleń: 1960

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:

0,5 kg mąki

40 g drożdży

250 ml mleka

100 g cukru

100 g masła

2 jaja

2 żółtka

1 łyżka cukru waniliowego

sól

1 białko

 

Nadzienie makowe:

400 g maku

200 gcukru

40 g masła

2 łyżki miodu

2 białka

150 g rodzynek

50 g posiekanej skórki pomarańczowej

skórka starta z 1 cytryny

aromat waniliowy

 

WYKONANIE:

 

Drożdże zasypać 1 łyżką cukru i 100 g mąki a następnie zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać utarte żółtka, 1 jajo, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, wlać roztopione masło, po czym dodać cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Mak zalać wrzącą wodą, gotować 10 min. Odcedzić na gęstym sicie i zemleć 3-krotnie.

W rondlu rozpuścić masło dodać kolejno, mak, cukier, miód, rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową oraz aromat waniliowy. Smażyć przez ok. 10 min stale mieszając. Lekko ostudzić. Ubić pianę z białek i dodać do masy makowej. Dokładnie wymieszać.

Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, zwinąć w rulon. Włożyć do foremek posmarowanych masłem i obsypanych mąką po czym odstawić do wyrośnięcia (lub wyłożyć na dużą blaszkę - 2 strucle obok siebie). Następnie posmarować rozmąconym jajem i wstawić do piekarnika. Piec 30 min w temp. 200 st.C.

 

Smacznego!

 

 

*Rada: Nadzienie makowe można zastąpić nadzieniem jabłkowym bądź nadzieniem serowym, których sposób przyrządzenia przedstawiam poniżej.

 

*Nadzienie jabłkowe:

Składniki:

 

700 g jabłek

100 g cukru

2 łyżki masła

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

szczypta cynamonu i zmielonych goździków

3 łyżki pokruszonych biszkoptów

 

Wykonanie:

 

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę. W rondlu bądź na patelni roztopić masło. Wrzucić jabłka dodać cukier, cynamon i goździki. Dusić na małym ogniu do momentu aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszać.

Ciasto na strucla posypać uprzednio pokruszonymi biszkoptami po czym rozsmarować masę jabłkową.

 

*Nadzienie serowe:

Składniki:

400 g twarogu

4 jaja

40 g masła

100 g cukru

100 g rodzynek

3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

aromat waniliowy

 

Wykonanie:

 

Twaróg zemleć 1-dno bądź 2-krotnie. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami dodać cukier i ser, po czym rozetrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową o aromat waniliowy. Ubić pianę z białek. Wymieszać dokłądnie z masą serową.

Tak przygotowanym nadzienie smarować strucle.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena