Składniki:
4 jajka, 8 łyżek cukru, 4 łyżki gorącej wody, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy: opakowanie surowego marcepanu (25 dag), 2 likierowe kieliszki wiśniówki, 1/2 szklanki czerwonej konfitury owocowej, białko, ponad 1/2 szklanki cukru pudru, 3-4 krople soku cytrynowego, 12,5 dag polewy czekoladowej, kandyzowane owoce
Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, a z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C. Gdy ciasto wystygnie, pokroić na 3 pasy jednakowej wielkości.
Pierwszy pasek posmarować masą przygotowaną z kieliszka wiśniówki wymieszanego z marcepanem. Przykryć drugim paskiem, posmarować konfiturą owocową, przykryć trzecim paskiem, a następnie pokroić w 3-centymetrową kostkę. Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęstą, pulchną masę, a następnie dodać wiśniówkę oraz sok cytrynowy. Przygotowaną mieszaniną polukrować część ciasteczek, a resztę polać płynną czekoladą. Udekorować kandyzowanymi owocami.