Świetną propozycją jest szybki do przygotowania lekki bigos z warzywami i mięsem. Szybko i tanio przygotowane danie jest również bogate w zioła. Do tego typu dań pasują różne odmiany kapusty – do wyboru mamy kapustę białą, brukselkę, pekińską, jarmuż, czerwoną i włoską.
Potrawie fantastycznego smaku dodadzą i przyspieszą trawienie zioła i przyprawy. Odpowiednio dobrane do kapusty pasują natka pietruszki, koperek, majeranek, bazylia, tymianek, koper czy rozmaryn. Jednocześnie kapusta współgra z marchewką, czerwoną papryką, kminkiem, czy też kolendrą i gorczycą.
Najlepszy pomysł na wiosenną młodą kapustkę to lekka i zdrowa zupa, i ta sycąca z mięsem, ale i także ta dietetyczna z warzywami. W menu może się pojawić fasolka, grzanki będące dodatkiem do kremu z brukselek, czy też zupa z kapustą pekińską w stylu orientalnym.
W powiązaniu z mięsem, dla nie odchudzających się pada propozycja kotlecików na jarzynce. Marynowane warzywa, plus główka kapusty, ser owczy, czosnek oraz pozostałe przyprawy wraz z schabem umilą nasze podniebienia.
A na pikantnie można w ciągu godziny przygotować gołąbki z filetów kurczaka, szynki, również serka topionego, no i oczywiście z dodatkiem ziół.
Jako główne danie obiadowe możemy podać z kapustką drobiową zapiekankę. Obok młodej kapusty królują również na słodko brzoskwinie, ale i pomidory, oraz ryż.
A gdy na obiad czy też na kolację na stole ląduje mięso jako dodatek mamy możliwość podać różnego rodzaju sałatki i surówki z młodą kapustą jak najbardziej w roli głównej. Najczęściej podaje się wtedy z kalarepą, rzeżuchą, szczypiorkiem, dodajemy dymkę i koperek, czosnek czy też natkę pietruszki; istnieją również wersje z szparagami i ananasem jednocześnie. Doskonałym dodatkiem są jajka na twardo, jogurt, kukurydza czy też zielony groszek.
Dzięki młodej kapuście wiosna zyskuje nowe, wprost zielone oblicze.