0 głosów

   Wielkanocny serowy deser, rodem z kuchni rosyjskiej, nie zbyt często gości na naszych stołach. A szkoda. Przyrządzany z twarogu, śmietany,żółtek i cukru, z bogactwem bakalii oraz kandyzowanych owoców jest wyjątkowym rarytasem.


   Pascha czekoladowa

      Składniki                                                                                                                                                                                                               

 ! kg tłustego twarogu

1/2 kostki masła

1,5 szklanki cukru

5 jajek

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

1 szklanka orzechów włoskich ( łuskane )

1 szklanka rodzynek królewskich  

                 Przygotowanie                                                                                                                                                               

Ser zmielić w maszynce

Żółtka utrzeć z cukrem na parze na masę, dodać twaróg i jedną czekoladę rozpuszczoną w gorącej kąpieli.

Dokładnie wymieszać, dodać masło, posiekane orzechy, rozdrobnioną resztę czekolady, skórkę pomarańczową i rodzynki.

Przełożyć masę do formy wyłożonej lnianą ściereczką i ustawić w misce w zimnym miejscu tak, by serwatka mogła swobodnie spływać. Po 8 godzinach wyjąć z formy i ozdobyć bakaliami.                                                                                                                                                                                       SMACZNEGO :):):)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Licencja: Creative Commons