Nareszcie znalazłeś swoje miejsce i ciekawe zajęcie – kupiłeś bar, jednak jeszcze nie do końca wiesz, co i jak. Konkurencję podpatrywać Ci głupio, w sieci też znajdujesz tylko szczątkowe informacje.

Data dodania: 2011-03-25

Wyświetleń: 3063

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jak odpowiednio wyposażyć bar pod względem sprzętu, tak, aby służył przede wszystkim pracownikom oraz jakie alkohole serwować? Sprawa łatwa nie jest, jednak wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Nadrzędna zasada mówi – bar ma być dla barmanów i dla gości odwiedzających to miejsce, dla Ciebie dopiero w drugiej kolejności.

Wyposażając bar w odpowiednie sprzęty najważniejsze jest szkło. Możesz zdecydować się na szkło firmowe, co oznacza, że Twoje pokale, kufle, szklanki kieliszki mogą być opatrzone logo producenta, który zadbał o to, żebyś miał w czym podawać alkohol. Jest to rozwiązanie dobre tylko wtedy, gdy chcemy zaoszczędzić. Szkło często różni się pojemnością, nawet nieznacznie i kształtem, co może sprawić, że klienci poczują się zdezorientowani, a może nawet oszukani. Warto więc zastanowić się nad zakupem własnego, jednolitego szkła – wydatek to będzie niemały, jednak komfort pracy i wizerunek knajpy pozostaną niezszargane. Oprócz szkła niezbędne będą też wszelkie sprzętu stricte barmańskie – shakery, mieszadełka, kostkarka do lodów, nalewaki i inne. Pod ręką barmana powinny być też zapalniczka, ściereczki, korkociąg, a nie zaszkodzi mieć też kartki i długopisu, gdyż potrzeby klientów lokalu często są nieprzewidywalne.

Jeśli chodzi o alkohole, to tutaj również obowiązuje zasada, że trzeba brać pod uwagę potrzeby gości. W dobrze zaopatrzonym barze nie powinno zabraknąć więc piwa, zarówno takiego w przeciętnej kategorii cenowej, ale też tego z górnej półki, zarówno lanego, jak i butelkowego. Obok tego podstawą będzie kilka rodzajów mocniejszych trunków – wódki czyste i kolorowe, whisky – obowiązkowo Ballantines, Jack Daniels, ale też alkohole do drinków w tym Mojito, Martini etc. Dobrze wyposażony bar będzie posiadał również kilka gatunków wina i szampana. Oprócz napojów alkoholowych równie ważne są też soki, napoje gazowane i dodatki, dzięki którym barmani będą mogli przygotować drinki i koktajle.

Obok napojów wszelkich bar musi być zaopatrzony w słone przekąski – orzeszki, paluszki, chipsy, a wiele barów decyduje się też na serwowanie pizzy, zapiekanek i innych dań ciepłych, jednak najlepiej się z tymi dodatkowymi „usługami” wstrzymać do momentu, aż interes się nie rozkręci.

Z tak wyposażonym i stale uzupełnianych barem i wyszkolonym personelem, ale też z odpowiednią reklamą bar ma szansę nie tylko na sukces, ale też na wyrobienie sobie doskonałej renomy w mieście.

Licencja: Creative Commons