Zanim rozpoczniemy poszukiwania odpowiednich sprzętów, konieczne będzie ustalenie menu. To, w jakiej formie planujemy sprzedawać kebab ma największy wpływ na wybór wyposażenia. Jeśli decydujemy się na podejście klasyczne, w jadłospisie pojawi się kebab w bułce, kebab w cieście, kebab na talerzu i ewentualnie kebab w kubku, frytki, ryż, surówki i zimne napoje.
Aby otworzyć lokal, w którym będzie można przygotowywać dania z ustalonego menu, niezbędne okażą się: opiekacz do kebaba, nóż elektryczny, opiekacz do bułek, frytkownica, lada sałatkowa, szafa chłodnicza na napoje i zamrażarka. W jaki sposób je wybrać?
Opiekacz do kebaba
Wybierając opiekacz należy pamiętać, by miał jak najwięcej stref grzewczych, mieścił mięso o odpowiedniej średnicy, posiadał przynajmniej jeden dodatkowy bagnet, miał odpowiednią moc palników lub grzałek oraz – co może okazać się istotne w przyszłości – miał możliwość serwisowania i wymiany części.
Na rynku dostępne są opiekacze gazowe i elektryczne. Który z nich jest lepszy? Opinii jest tak wiele, jak użytkowników. Grillowi gazowemu zarzuca się, że nierówno piecze, elektrycznemu – że wysusza mięso. Prawda jest jednak taka, że wszystko zależy od jakości mięsa i dobrej konserwacji urządzenia. Główna różnica to koszty eksploatacji, które są znacznie niższe w przypadku opiekacza gazowego.
Nóż do kebaba
Standardem w lokalach jest nóż elektryczny, służący do ścinania mięsa z bagnetu. Warto zainwestować w dobry nóż, który będzie miał wytrzymałe łożyska. Ceny noży wahają się od 500 do 3000 złotych. Lepiej zdecydować się na droższy nóż aniżeli co jakiś czas inwestować w zmiany łożysk tańszego. Dobrym pomysłem będzie zakup na start dwóch sztuk – tak, aby jeden pełnił funkcję rezerwowego.
Opiekacz
Opiekacz gastronomiczny, czyli grill kontaktowy służy do opieczenia bułek lub ciasta z zawartością. Dobrze, by opiekacz był energooszczędny. Najlepszy będzie taki wykonany ze stali nierdzewnej – to gwarancja wytrzymałości a także spore ułatwienie jeśli chodzi o utrzymanie go w czystości.
Frytkownica
Frytki to świetnie sprzedający się dodatek do kebaba, ale także osobna propozycja w menu. Do wyboru mam frytkownice elektryczne lub gazowe. Ponadto należy zadecydować jaką frytkownica ma mieć pojemność, ile ma liczyć komór (jedną czy dwie) oraz czy zdecydujemy się na model z tzw. zimną strefą, dzięki której olej dłużej zachowuje swoje walory.
Lada sałatkowa
Jest niezbędna do przechowywania warzyw, gotowych sałatek i sosów do kebaba. Te muszą być składowane w miejscu o odpowiedniej temperaturze, by uniknąć zepsucia. Taka ekspozycja produktów wzbudza dodatkowo zaufanie konsumenta i wpływa korzystnie na wizerunek lokalu. Wymiary lady mogą być różne, należy dobrać model odpowiedni do wielkości lokalu i ilości serwowanych sałatek.
Szafa chłodnicza
Oferta zimnych napoi jest nieodłączna w lokalach typu fast food. Szafa chłodnicza pozwoli na bezpieczne przechowywanie i schładzanie butelek.
Zamrażarka
To w niej będzie przechowywane mięso i frytki. Dlatego urządzenie powinno być pojemne i bezawaryjne. Zamrażarki w lokalu gastronomicznym działają bez przerwy, więc warto aby była ona także energooszczędna. Warto, ażeby serwis zamrażarki znajdował się w bliskiej okolicy lokalu – jej awaria może spowodować konieczność zamknięcia interesu do czasu wznowienia działania.
Powyższa lista prezentuje podstawowe wyposażenie lokalu z kebabem. Można pokusić się także o zakup dodatkowych, funkcjonalnych sprzętów, takich jak mikrofalówka czy kostkarka do lodu. Kolejny krok to zakup mniejszych narzędzi i akcesoriów do lokalu.