CO JEŚĆ
Jeśli chcecie wyglądać młodo to tajną broń masz tuż pod swoim nosem. Są eksperci którzy twierdzą, że można ją znaleźć w każdym sklepie spożywczym - w owocach, warzywach, zielonej herbacie. Jeśli oprócz diety zmodyfikujesz także tryb życia, masz szanse dożyć w zdrowiu nawet 120lat, o czym świadczą badania najdłużej żyjących nacji.
Wiek niejedno ma imię
Oznaki starzenia to nie tylko zmarszczki, wiotka skóra, dodatkowe kilogramy, ale także utrata pamięci, osłabienie funkcji mózgu oraz wzrost ryzyka pojawienia się chorób przewlekłych takich jak dolegliwości serca, osteoporoza, nowotwory. Aby je powstrzymać, wystarczy przyjąć założenia zdrowego stylu życia, do których należą: regularna aktywność fizyczna, odpowiednia dieta i dawka odpoczynku w postaci snu, atakze porzucenie nałogów, zwłaszcza palenia tytoniu. Wybory żywieniowe mają decydujące znaczenie dla opóżnienia starzenia i chorób związanych z wiekiem, a im szybciej zaczniesz ich dokonywać tym większa korzyść. Niektóre rodzaje żywności i napojów zawierają substancje zdolne do przedłużenia życia, są to przeciwutleniacze niszczące wolne rodniki które sprzyjają nie tylko powstawaniu zmarszczek lecz także chorób degeneracyjnych, takich jak: rak,osteoporoza, choroba Alzheeimera. Im dłużej wystawiasz się na działanie stresu oksydacyjnego (w organiźmie znajduje sie zbyt wiele wolnych rodników), tym bardziej nasila się stan zapalny na poziomie komórkowym. Wszystkie produkty żywnościowe dzielą sie na trzy kategorie: prozapalne, neutralne i przeciwzapalne. Dzięki nim można zwolnić starzenie na poziomie komórkowym przez wybór żywności działającej przeciwzapalnie i bogatej w antyoksydanty. Do niej zaliczają się kwasy omega-3 pochodzące z ryb morskich, warzywa i owoce oraz woda. Chociaż korzyści zdrowotnych dobrze zbilansowanego jadłospisu jest wiele, nie tylko on wpływa na proces starzenia się, ale także należy unikać stresu, żywności zawierającej duzo pestycytów i hormonów, promieniowania ultrafioletowego, aby nie osłabiać układu odpornościowego.
Zdrowe produkty odejmujące lat
To potężny przeciwzapalny czynnik. Jedz je częściej niż trzy razy w tygodniu.
Owoce i warzywa
Są siłą napędową przeciwutleniaczy. Ciesz się co najmniej pięcioma porcjami dziennie.
Produkty pełnoziarniste
To porcja błonnika obniżającego poziom cholesterolu, a także związków biologicznie czynnych (np. lignanów w razowych produktach) obniżających poziom cholesterolu lub chroniących organizm przed rozwojem raka. Zalecana dawka: minimum trzy porcje dziennie.
Rośliny strączkowe
Są niedocenianym sojusznikiem młodości. Zawierają minerały, witaminy i lekkostrawne białka. Dodawaj je do swojej diety 3,4 razy w tygodniu.
Jogurt
Ma wszystkie zalety produktów mlecznych, ale zawiera też probiotyki, które sprzyjają rozwojowi zdrowych bakterii w jelitach. Jedz jogurt z aktywnymi kulturami jako jedna z trzech porcji produktów mlecznych w ciągu dnia.
Orzechy
Doskonałe źródło witamin z grupy B, dobrych dla serca io mózgu. Zdrowe tłuszcze w orzechach przyczyniaja się do utrzymania sprężystości elestyny i kolagenu odpowiedzialnych za młody wygląd skóry. Orzechy są wysokokaloryczne, wystarczy więc jedna porcja dziennie.
Woda
Jest niezbędna do nawilżania skóry, mięśni, właściwego krążenia i usprawiania pracy wszystkich narzadów. 3,4 szklanki czystej wody dziennie to sprawnie pracujący organizm w kazdym wieku.
Zatrzymaj i cofnij czas dla swojego organizmu!