„Catering – zaopatrzenie w żywność, trunki pasażerów i załogi samolotów, zwłaszcza w systemie cook-chill, w którym potrawy są wcześniej gotowane, przyrządzane, po czym zamrożone, a w samolocie odgrzewane”. Tak więc przede wszystkim "Catering", a nie "Katering"- nie spolszczamy tej nazwy.
W Wielkiej Brytanii pojęcie „catering” używane jest w odniesieniu do jednej, lub do wszystkich razem następujących usług:
- dostarczanie pożywienia
- dostarczanie napojów
- zapewnienie zakwaterowania (noclegu).
Dodatkowo mogą być świadczone takie usługi jak organizacja konferencji i działalność rozrywkowa.
Dla wielu ludzi w Wielkiej Brytanii, pierwszym skojarzeniem słowa catering jest hotel. Głównym celem usług cateringowych jest dostarczenie tego wszystkiego, co jest potrzebne do planowania i pełnienia funkcji cateringu w określonym czasie i miejscu. Żadna definicja nie zawęża cateringu tylko i wyłącznie do działalności poza zakładem gastronomicznym. Jeśli pominiemy usługę dostarczania noclegu, można uznać, że catering to nic innego jak całość usług żywieniowych.
W brytyjskiej literaturze przedmiotu wyróżnia się następujące typy operacji cateringowych:
traditional catering (obejmujący małe firmy, z reguły przedsiębiorców – amatorów, którzy obserwując zachodzące zmiany i wzrastające zapotrzebowanie na usługi cateringowe, podejmowali tego rodzaju działalność szczególnie ze względu na niski stopień ryzyka bankructwa),
contract catering (świadczenie usług odbywa się w oparciu o zawartą umowę pomiędzy usługodawcą a usługobiorcą. Celem jest przygotowanie posiłków na potrzeby pracowników w zakładach pracy, szkołach, szpitalach; przygotowanie posiłków odbywa się na miejscu, bądź posiłki wcześniej przygotowane, są dowożone gotowe),
franchise catering (polega na zastosowanie systemu franszyzy, czyli tworzenia sieci kooperujących jednostek – w umowie franszyzy jedna ze stron – organizator sieci, przyznaje drugiej – przystępującemu do sieci, w zamian za wynagrodzenie, prawo eksploatacji dla celów rynkowych praw dotyczących dóbr i usług),
popular catering (działanie na potrzeby szerokiej rzeszy odbiorców – menu jest dostosowane do wyposażenia kuchni, istnieje jednolitość ceny, menu, obsługi i dekoracji, wykorzystywane są najnowsze technologie, duży nacisk kładzie się na marketing i reklamę; zwykle dotyczy usług typu fast food),
systems catering (obejmuje działanie ukierunkowane na konkretny rynek, każda czynność jest dokładnie zaplanowana, zorganizowana i skalkulowana – przykładem może być serwowanie posiłków wcześniej przygotowanych itp.),
function catering (polega na organizacji różnego rodzaju uroczystości i spotkań dla klienta – wesela, bankiety, przyjęcia koktajlowe, spotkania biznesowe).