Rozróżnia się trzy kategorie usług cateringowych...
- banquet hall- usługodawca dysponuje salą bankietową, kuchnią i magazynem żywności, oferuje kompletny serwis i personel. Jest to rodzaj cateringu, w którym usługobiorca przychodzi do usługodawcy,
- off Premises or Location- usługodawca ma kuchnie i magazyn żywności, nie ma pomieszczeń i innych udogodnień – dostarcza więc usługę do domów prywatnych, świetlic itp.; ta kategoria obejmuje także bezpośrednie dostawy wcześniej przygotowanych posiłków, gotowych do spożycia,
- mobile unit- ten typ operacji można nazwać „ruchomym cateringiem”. Podstawą w tej usłudze jest specjalnie zaprojektowany samochód ciężarowy do rozwożenia posiłków. Specjalizuje się w przekąskach i charakteryzuje go szybka obsługa. Posiłki są uprzednio przygotowane w kuchni, następnie umieszczone w samochodach i sprzedawane na wybranych przestankach. Usługodawca jedzie do miejsca pracy lub rozrywki potencjalnego usługobiorcy.
Wyróżnić można dwa podstawowe kierunki działalności cateringowej
catering socjalny – zajmujący się świadczeniem usług żywieniowych w miejscach pracy, szkołach, szpitalach, punktach opieki itp.
catering komercyjny – specjalizujący się w organizacji i obsłudze koktajli, bankietów, imprez okolicznościowych.
Do obowiązków firmy cateringowej należy:
przygotowanie posiłków (obiadów, dań bufetowych na zimno i ciepło, napojów) zgodnie z ofertą firmy i specyfiką zmówienia zgłoszonego przez klienta, dostarczenie zamówienia na miejsce, obsługa kelnera.