Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.

Data dodania: 2010-08-10

Wyświetleń: 2066

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Owies znali i doceniali już pierwsi Słowianie, czego dowodem są znaleziska ziarniaków owsa głuchego na terenie Biskupina – najstarszej znanej nam osady polskiej.  Właściwości prozdrowotnych owsa oraz wytwarzanych z niego dzisiaj płatków owsianych nie sposób przecenić. Po pierwsze, posiadają one niski indeks glikemiczny, który zapewnia poczucie sytości na długo, poza tym dostarczają nam niezbędnych pierwiastków, np. selenu, magnezu, czy witamin z grupy B, korzystnie wpływających na stan włosów i paznokci. Natomiast zawarty w płatkach beta – glukan obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni nas przed cukrzycą. Jednak najbardziej znaną cechą płatków owsianych są ich właściwości oczyszczające. Oczyszczają one nie tylko przewód pokarmowy, ale cały organizm. Zawarty w płatkach błonnik działa jak szczoteczka, usuwając szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie nieraz przez wiele lat. Jednak płatki z tego popularnego zboża mogą przysłużyć się naszemu organizmowi nie tylko od wewnątrz ale także od zewnątrz. Wystarczy dodać do ugotowanych płatków nieco jogurtu, pomidora, ogórka lub miodu i oczyszczająco – łagodząca maseczka na twarz i dekolt gotowa.

         Pomimo swoich prozdrowotnych właściwości, większości z nas płatki owsiane kojarzą się z owsianką, niemiło wspominaną szarą papką, którą karmiono nas w okresie dzieciństwa. Warto pozbyć się uprzedzeń z dzieciństwa i ponownie odkryć owsiankę, zwłaszcza że w XXI wieku oblicze płatków owsianych diametralnie się zmieniło. Teraz możemy je dostać w postaci błyskawicznych kaszek z dodatkiem owoców lub różnego rodzaju słodkich drobiazgów, np. batonów zbożowych czy ciasteczek. Na przykład przekąski owsiane Elovena zawierają zdrowe ziarna owsa z pełnego przemiału, otręby owsiane, a smaku dodaje im cynamon, borówka lub owoce. Podobnie ciasteczka owsiane firmy Mamut: zawierają tłuszcz o bardzo niskiej zawartości izomerów trans oraz są wzbogacone w najcenniejszy błonnik pokarmowy tzw. beta - glukan. Co więcej, oba te produkty zostały objęte programem Siła Serca. Oznacza to, że ze względu na swoje wartości odżywcze rekomendowane są przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi w Zabrzu. Dodatkowo część dochodu z ich sprzedaży przekazywana jest na prowadzone przez Fundację programy naukowo-badawcze. Jednym z głównych projektów realizowanych aktualnie przez Fundację jest program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci w wieku szkolnym, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację.

Gdy mamy więc ochotę na coś słodkiego, niewątpliwie lepszą decyzją jest sięgnięcie nie po tradycyjnego batonika, ale po owsiane przekąski i ciasteczka Siła Serca, które nie tylko skutecznie zaspokajają głód,  ale także wspierają Fundację.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena