Zdrowe ciastka, które można ze sobą zabrać, by nie dać się niezdowym przekąskom ; )

Data dodania: 2015-11-10

Wyświetleń: 1770

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Skład (ok. 15 sztuk):
– 180g płatków owsianych górskich
– 30g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 40g wiórków kokosowych
– 50g suszonej żurawiny (najlepiej nie dosładzanej)
– 50g suszonych daktyli
– Aromat waniliowy
– 2 jajka
– 30g masła
– 30g miodu/syropu klonowego
– 30g ksylitolu (lub innego słodzika, dopasowując słodkość do swoich preferencji)

Przyrządzenie:
Rozpuszczamy masło i łączymy z płynnymi składnikami, następnie dodajemy suche i całość dokładnie mieszamy. Moczymy ręce i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze ok. 180C.

Makro (całości):
Kcal: 1903
Białko: 40,1g
Węglowodany: 267,7g
Tłuszcze: 72,8

Makro (1 porcji):
Kcal: 126,8
Białko: 2,67g
Węglowodany: 17,84g
Tłuszcze: 4,85g

Licencja: Creative Commons
0 Ocena