
Dieta dobra dla wątroby – podstawowe zasady
Dieta, która będzie korzystna dla wątroby, powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Podstawowe zasady żywienia powinny obejmować: [1]
-
spożywanie 4–5 posiłków dziennie w umiarkowanych porcjach i o stałych porach;
-
brak podjadania;
-
codzienne uwzględnianie warzyw i owoców, z przewagą warzyw;
-
ograniczenie tłustego, czerwonego mięsa, wysoko przetworzonej żywności, margaryny, fast foodów, które zawierają niekorzystne kwasy tłuszczowe trans;
-
ograniczenie cukru i fruktozy obecnych w słodyczach, słodzonych napojach i syropie glukozowo-fruktozowym;
-
przygotowywanie potraw częściej gotowanych, pieczonych czy duszonych, niż smażonych.
Produkty wspierające zdrowie wątroby
Podstawą diety wspierającej pracę wątroby jest wybór produktów lekkostrawnych oraz bogatych w mikro- i makroelementy. Świeże warzywa i owoce są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Białko stanowi element budulcowy tkanek i wspomaga regenerację komórek. Zdrowe tłuszcze i węglowodany również są niezwykle ważne. Pomagają m.in. utrzymać stabilny poziom energii.
Jakie produkty wybierać, aby dostarczyć organizmowi tych wszystkich składników odżywczych?
Zioła i przyprawy
Nie musisz rezygnować z głębi smaku ulubionych potraw. Świeże i suszone zioła, takie jak bazylia, oregano, lubczyk, majeranek czy kolendra oraz przyprawy, takie jak kurkuma, imbir i goździk, są delikatne dla wątroby i stanowią dobrą alternatywę dla soli. [2]
Chude mięso, ryby i produkty mleczne
W diecie osoby dbającej o zdrowie wątroby powinno dominować chude mięso, takie jak pierś z kurczaka czy indyka, oraz chude ryby, np. dorsz czy pstrąg i tłuste ryby morskie, stanowiące źródło białka i kwasów tłuszczowych omega 3. Źródłem białka są także chude produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny, kefir, maślanka czy chudy twaróg.
Produkty pełnoziarniste
Pełnoziarniste pieczywo, kasze gruboziarniste (np. kasza gryczana, jaglana), ryż brązowy oraz płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga pracę układu pokarmowego. [2]
Warzywa i owoce
Warzywa świeże i mrożone oraz owoce (np. jabłka, truskawki, jagody czy cytrusy) są doskonałym wyborem. Zawierają one błonnik, polifenole, witaminy i minerały. Unikaj jednak warzyw smażonych i marynowanych. [2]
Nasiona i rośliny strączkowe
Nasiona (np. chia, siemię lniane) oraz rośliny strączkowe (np. soczewica, fasola) stanowią doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika oraz zdrowych tłuszczów, które m.in. pomagają w regulowaniu poziomu cholesterolu. [2]
Zupy
Dla wielu osób nie ma obiadu bez zupy! I z nich również nie musisz rezygnować. Pamiętaj jednak, aby gotować je na chudym mięsie bez skóry. Staraj się nie zabielać ich śmietaną czy nie zagęszczać zasmażką. Możesz także przygotowywać zupy jarskie, na bazie samych warzyw. [2]
Jak może pomóc suplement na wątrobę Hepatil?
Codzienna dieta jest podstawą zdrowego stylu życia, ale mogą pojawić się okoliczności, w których trudno trzymać się zasad – na przykład podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań ze znajomymi. W takich sytuacjach warto rozważyć uzupełnienie diety o suplement na wątrobę, który wspiera jej funkcjonowanie. Hepatil na wątrobę to preparat w tabletkach, zawierający l-asparaginian l-ornityny – aminokwasy obecne w tym narządzie. Hepatil dodatkowo dostarcza cholinę, która pomaga w prawidłowym metabolizmie tłuszczów [3] i wspiera pracę wątroby. [4]
Jak stopniowo wprowadzić zdrowe nawyki?
Zmiana stylu życia nie musi być trudna. Wszystkie modyfikacje możesz wprowadzać do swojej rutyny stopniowo.
Zacznij od planu. Rozpisz sobie pory posiłków i trzymaj się ich. Mogą być częstsze, uwzględniające czas na przekąskę, ale za to w mniejszych porcjach, by uniknąć podjadania. Zamień jasne pieczywo na razowe lub pełnoziarniste, ulubioną wędlinę – na domowy, pieczony schab, a zamiast masła – wybieraj roślinne alternatywy, takie jak pasty z nasion roślin strączkowych czy oliwa z oliwek. Ogranicz spożycie alkoholu czy słodkich napojów, na rzecz herbat i wody. Staraj się włączyć do swojego menu ryby i owoce morza. Optymalnie byłoby spożywać je 2 razy w tygodniu. [2]
Źródła:
[1] Wnęk D., Dieta wątrobowa - przepisy, jadłospis, czego należy unikać?, Medycyna Praktyczna: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/321119,dieta-watrobowa-przepisy-jadlospis-czego-nalezy-unikac [Dostęp online: 15:03.2025]
[2] Taraszewska A.M i in., Żywienie w chorobie stłuszczeniowej wątroby, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, s. 34-36, Warszawa 2022: https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/11/4.-Zywienie-w-chorobie-stluszczeniowej.pdf
[3] Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.
[4] Cholina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby.