Warto wiedzieć, że:
Kraby zawierają dużo białka, wapnia, tłuszczu fosforu, żelaza oraz witaminy A, B1, B2. Mięso kraba działa przeciwzapalnie, odtruwająco i wzmacniająco. Regularne spożywanie krabów zmniejsza bóle stawów oraz stany zapalne skóry. W wielu rejonach świata np. w Chinach mięso kraba w dużych ilościach podaje się kobietom w ciąży i połogu jako lekkostrawne i zawierające wiele cennych składników potrzebnych dziecku i matce.
Ostrygi natomiast są uznawane za afrodyzjak. Stosuje się je dla wzmocnienia męskiej potencji, ujędrnienia i wygładzenia skóry, zmniejszenia pocenia. W niektórych rejonach świata uważa się, że ostrygi zmniejszają przerost prostaty. Ostrygi przynoszą również ulgę w bezsenności oraz poprawiają nastrój zwiększając odporność na stres. Ostrygi zawierają dużo ławo strawnego białka (10 rodzajów aminokwasów egzogennych) witaminę A, witaminy B1, B2, D, E oraz żelazo, miedź , fosfor, wapń, cynk, magnez i bar. Niektórzy uważają, że jedzenie regularnie ostryg odmładza organizm.
Krewetki z kolei przynoszą najwięcej pożytku mężczyznom zwiększając potencję, regulując pracę nerek, przeciwdziałając impotencji. Krewetki pobudzają i wzmacniają laktację u karmiących kobiet. Tak jak inne owoce morza krewetki zawierają łatwo strawne białko i zdrowy tłuszcz. Krewetki zawierają również witaminy i minerały. Cenimy je za dużą zawartość fosforu, żelaza, wapnia i jodu oraz witamin A, B1 i B2.
Na naszym stole pojawia się również Małż. Oprócz walorów smakowych pomaga w nadczynności tarczycy, chorobach nerek, zmniejsza powiększone węzły chłonne, likwiduje upławy u kobiet oraz zmniejsza hemoroidy.
Warto również zapoznać się mało u nas znaną Ślizgą. Docenią je walory głównie osoby cierpiące na bóle stawów, bóle mięśniowe, drętwienie kończy, zaburzenia pamięci, bezsenność oraz niedokrwistość. Swoje cenne właściwości lecznicze ślizga zawdzięcza między innymi dużej zawartości białka i węglowodanów oraz wapnia, magnezu fosforu i żelaza.