Aby zachować dobrą formę, a tym samym dobre samopoczucie konieczna jest regularność i podstawowa wiedza o tym, co nam naprawdę pomaga, a co może zaszkodzić.
Co wpływa na budowanie odporności?
Poziom naszej odporności zależy od wielu różnych czynników, a najlepszym sposobem na jej wzmocnienie jest równoległe wykorzystanie wszystkich kanałów, które mają na to wpływ. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj na blog Grand-Med. Układ immunologiczny do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiednich warunków, w tym czasu na regenerację, wartościowych składników odżywczych i odpowiedniej dawki wysiłku fizycznego, dzięki któremu zachowujemy nie tylko odpowiednią kondycję, ale też dobre samopoczucie. Warto także zainteresować się leczniczym działaniem roślin i ziół oraz niekorzystnym działaniem używek na nasz organizm. Pozornie może się wydawać, że to banalne, jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę i – co ważne – nie każdy z nas wie, jak zatroszczyć się o poszczególne czynniki, aby miało to wymierne efekty. Poznajmy zatem kilka niezawodnych sposobów!
Co jeść, żeby nie chorować? Wpływ codziennej diety na odporność
Mówi się, że odporność zaczyna się w jelitach. I trudno się z tym nie zgodzić, ponieważ odpowiednia dieta wpływa nie tylko na nasz układ odpornościowy, lecz także na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jak jeść, aby nie chorować? Każdy spożywany przez nas produkt będzie miał lepszy lub gorszy wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. I wcale nie trzeba rezygnować z tego, co smaczne, aby jeść zdrowo. Zazwyczaj wystarczy ograniczyć w codziennej diecie to, co szczególnie niekorzystne, a wzbogacić ją o to, co naprawdę może mieć zbawienny wpływ ma nasz organizm.
Warzywa i owoce
Podstawą diety wzmacniającej odporność są warzywa i owoce bogate w antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, które walcząc z wolnymi rodnikami, sprzyjają budowaniu odporności. Takie działanie wykazują przede wszystkim witaminy A, C i E zawarte w brokułach, marchwi, papryce (zwłaszcza czerwonej), szpinaku, pomidorach oraz w cytrusach, porzeczkach i truskawkach.
Kiszonki
W procesie wzmacniania odporności bardzo ważną rolę odgrywają jelita, w których znajduje się najwięcej limfocytów chroniących nasz organizm przed patogenami. Kiszonki - zalecane w diecie wzmacniającej odporność - są bogate w naturalne probiotyki, które wspomagają utrzymanie naturalnej flory bakteryjnej w jelitach. Ponadto kiszone ogórki, buraki, kwas chlebowy przyrządzany samodzielnie w domu, kiszona kapusta czy naturalnie sfermentowany ocet jabłkowy hamują rozwój patogenów, przyczyniając się również w ten sposób do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Zupy
Zupa zupie nie równa, zwłaszcza kiedy mówimy o wzmacnianiu układu immunologicznego. Najbardziej korzystne dla naszego organizmu są zupy w postaci kremu, do których dodaje się naprawdę dużo warzyw i jarzyn bogatych w cenne składniki odżywcze. Zupy-kremy są nie tylko bardzo sycące, ale ponadto rozgrzewają nasz organizm od środka, co jest szczególnie istotne w chłodne dni. Właściwości rozgrzewające zup można ponadto wzmocnić, dodając do nich pikantne przyprawy, na przykład curry, imbir, chilli, pieprz cayenne czy gałkę muszkatołową. Ostre przyprawy nie tylko nas rozgrzeją, lecz także przyczynią się do oczyszczenia organizmu i zwalczenia bakterii wywołujących infekcje.
Publikacja: insane.agency