Domowy syrop z aronii
Początek września to idealny okres na zbiory owoców aronii. Aronia to bogactwo witamin A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, B6 oraz K – taka bomba witaminowa doskonale wzmacnia odporność, dlatego syrop z aronii to niezbędnik w każdym domu w okresie jesiennym. Do jego sporządzania potrzebujemy:
- 1 kg aronii
- 1l wody
- 0,5kg cukru
- 1 cytrynę
Umytą aronię należy włożyć na kilka godzin do zamrażalnika aby straciła swoją gorycz. Po tym czasie rozgniatamy owoce aronii i gotujemy w wodzie około pół godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie syrop przecedzamy, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący syrop przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Mikstura wzmacniająca odporność
Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to chyba najpopularniejszy lek na odporność, który większość z nas kojarzy jeszcze z dzieciństwa. Nic dziwnego – to mieszanka działająca przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a także doskonale wzmacniająca odporność. Do jej sporządzenia potrzebujemy:
- Szklankę miodu
- Kawałek imbiru
- 2 cytryny
Na początku należy sparzyć cytrynę, po czym pokroić ją w plasterki. Imbir obieramy i również kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowaną cytrynę i imbir wrzucamy do butelki lub słoika i zalewamy miodem. Mikstura już jednej dobie jest gotowa do spożycia – należy jednak w ciągu dnia kilka razy wymieszać jej zawartość.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Ten rodzaj syropu to nie tylko świetny lek na odporność, ale także naturalny środek przeciwgorączkowy w sytuacji, gdy już dopadło nas przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulacyjne, przeciwutleniające oraz antynowotworowe – to prawdziwy skarb natury. Co prawda kwiaty czarnego bzu kwitną od maja do lipca, jednak warto zapamiętać ten przepis i przygotować się na przyszłą jesień. Do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu potrzeba:
- 50 kwiatów czarnego bzu
- 1l wody
- 1kg cukru
Z kwiatów czarnego bzu usuwamy łodygi i ogonki, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Kwiaty studzimy, a następnie zalewamy wodą i pozostawiamy na jedną dobę w lodówce. Po tym czasie przecedzamy kwiaty przez sito, dodajemy cukier i gotujemy. Następnie przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut.
Jak widać, najlepiej zaopatrzoną aptekę mamy we własnych ogrodach i sadach – a co najważniejsze, przygotowane z nich syropy są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Bez zwątpienia pokochają je dzieci, które wezmą je za pyszny soczek aniżeli lek. W stu procentach naturalne składniki pomogą nam zatrzymać zdrowie na dłużej a w razie ewentualnego przeziębienia – szybko wrócić do zdrowia.