Nadchodzi okres, w którym nie może zabraknąć w domu chusteczek higienicznych i leków przeciwgorączkowych. Najczęstszym zdaniem, które słyszane jest w aptekach w okresie jesiennym to „poproszę coś na odporność”. Czy jednak faktycznie musimy katować nasz żołądek i łykać tabletki aby nie dopuścić do przeziębienia? Ależ skąd! Wystarczy wykorzystać potencjał skarbów prosto z ogrodu, aby naturalnie wzmocnić odporność. Jak? Podpowiadamy!

Data dodania: 2021-09-16

Wyświetleń: 654

Przedrukowań: 8

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Domowy syrop z aronii

Początek września to idealny okres na zbiory owoców aronii. Aronia to bogactwo witamin A, C, PP, P, E, B2, kwasu foliowego, B6 oraz K – taka bomba witaminowa doskonale wzmacnia odporność, dlatego syrop z aronii to niezbędnik w każdym domu w okresie jesiennym. Do jego sporządzania potrzebujemy:

  • 1 kg aronii
  • 1l wody
  • 0,5kg cukru
  • 1 cytrynę

Umytą aronię należy włożyć na kilka godzin do zamrażalnika aby straciła swoją gorycz. Po tym czasie rozgniatamy owoce aronii i gotujemy w wodzie około pół godziny. Po tym czasie dodajemy cukier i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie syrop przecedzamy, dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorący syrop przelewamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.

Mikstura wzmacniająca odporność

Mikstura z cytryny, imbiru i miodu to chyba najpopularniejszy lek na odporność, który większość z nas kojarzy jeszcze z dzieciństwa. Nic dziwnego – to mieszanka działająca przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, a także doskonale wzmacniająca odporność. Do jej sporządzenia potrzebujemy:

  • Szklankę miodu
  • Kawałek imbiru
  • 2 cytryny

Na początku należy sparzyć cytrynę, po czym pokroić ją w plasterki. Imbir obieramy i również kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowaną cytrynę i imbir wrzucamy do butelki lub słoika i zalewamy miodem. Mikstura już jednej dobie jest gotowa do spożycia – należy jednak w ciągu dnia kilka razy wymieszać jej zawartość.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Ten rodzaj syropu to nie tylko świetny lek na odporność, ale także naturalny środek przeciwgorączkowy w sytuacji, gdy już dopadło nas przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulacyjne, przeciwutleniające oraz antynowotworowe – to prawdziwy skarb natury. Co prawda kwiaty czarnego bzu kwitną od maja do lipca, jednak warto zapamiętać ten przepis i przygotować się na przyszłą jesień. Do przygotowania syropu z kwiatów czarnego bzu potrzeba:

  • 50 kwiatów czarnego bzu
  • 1l wody
  • 1kg cukru

Z kwiatów czarnego bzu usuwamy łodygi i ogonki, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Kwiaty studzimy, a następnie zalewamy wodą i pozostawiamy na jedną dobę w lodówce. Po tym czasie przecedzamy kwiaty przez sito, dodajemy cukier i gotujemy. Następnie przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy około 10 minut.

Jak widać, najlepiej zaopatrzoną aptekę mamy we własnych ogrodach i sadach – a co najważniejsze, przygotowane z nich syropy są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim pyszne! Bez zwątpienia pokochają je dzieci, które wezmą je za pyszny soczek aniżeli lek. W stu procentach naturalne składniki pomogą nam zatrzymać zdrowie na dłużej a w razie ewentualnego przeziębienia – szybko wrócić do zdrowia.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena