Ostatnio spróbowałam tego trunku w herbaciarni i od razu się w nim zakochałam. Yerba ma dość wyjątkowy smak. Należy się do niej przyzwyczić gdyż sporządzona we właściwy sposób jest dość specyficzna i nie każdemu może przypaść do gustu. Dlatego polecam na początek wybrać yerbę z domieszką innych skladników (np. mięta, pomarańcza), które balansują jej smak.
Za co uwielbiam yerbę, to przede wszystkim wielki zastrzyk energii jaki się dostaje po jej wypiciu. Zdecydowanie wpływa pobudzająco na ciało jak i umysł. To co powoduje takie zmiany w organizmie, to mateina, czyli alternatywna kofeina.Jest ona dużo lepsza od tradycyjnej kafeiny gdyż nie podrażnia oraz nie zostawia uczucia przesuszenia występującego po wypiciu kawy. Również nie powoduje wypłukiwania witamin.
Yerba przede wszystkim:
1. Wzmacnia naturalną odporność oraz pobudza działanie białych krwinek.
2. Poprawia kondycję włosów, zębów oraz paznokci.
3. Zwiększa wydajność pracy umysłowej - mateina dodaje energii oraz pobudza, co sprawia że ten trunek jest rewelacyjny w czasach wzmożonej nauki.
4. Poprawia nastrój. W yerbie mate występuje witamina B, która pełni rolę naturalnego antydepresanta.
5. Wspomaga pracę układu krwionośnego oraz poprawia krążenie krwi przez zawarte sole mineralne oraz ksantynę.
6. Poprawia przemianę materi. Yerba mate prowadzi do zwiększenia ilości spalanych kalorii co sprawia że jest rewelacyjnym suplementem diety dla osób chcących się odcudzić.
7. Działa leczniczo na pęcherz moczowy, wspomaga pracę nerek oraz oczyszcza krew z toksyn.
8. Zwiększa odporność na zmęczenie.
9. Dodaje mnóstwa energii.
Yerba również zawiera polifenole czyli przeciwutleniacze. Sposób przyrządzania yerby wpływa na ich zawartość w filiżance napoju.
- ciepły napar (500ml wody o temp. 70°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 4,6g a 5,7g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 2,5g a 3,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.
- zimny napar (terere, 500ml wody o temp. 5°C w naczyniu z 50g przetworzonej yerba mate): pomiędzy 1,5g a 2,3g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,9g a 1,3g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.
- napar z saszetki (saszetka z 3g suszu w naczyniu z 200ml prawie wrzącej wody): pomiędzy 0,5g a 0,6g polifenoli odpowiadających kwasowi chlorogenicznemu i pomiędzy 0,28g a 0,31g polifenoli odpowiadających kwasowi galusowemu.
Jeżeli chodzi o przeciwwskazania to yerba nie ma negatywnego wpływu na organizm. Co do sposobu picia to powinnyśmy się wyposażyć w odpowiedni sprzęt. Powinnyśmy sobie sprawić tykwę oraz bombille tak jak na zdjęciu powyżej.
Zapraszam do konsumpcji! Smacznego!