Przepisy zaczerpnięte zostały od lekarzy „od przyczyn”. Te potrawy oprócz gwarancji zdrowia, wnoszą też wiele atrakcyjnych, może czasami nowych smaków.Zasada to: nie niszczyć podstawowych składników pokarmu temperaturą, chemią nieorganiczną ani jakimkolwiek innym wzbogacaniem.

Data dodania: 2009-10-04

Wyświetleń: 3589

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Pokarm może stać się najlepszym z najlepszych leków świata…

Śniadania

Jajecznica: Na lekko rozgrzaną patelnię (byle nie teflonową) wrzucamy pokrojony boczek i po 2-3 minutach wlewamy około 50ml wody. Wbijamy 2, 3 jajka i czekamy do chwili zagotowania wody. Mieszamy i czekamy aż białko lekko się zetnie i gotowe. Można posypać do smaku szczypiorkiem lub drobno pokrojoną cebulą.

Płatki śniadaniowe: Płatki owsiane tylko w oryginalnej postaci. Wsypane na talerz, zalewamy lekko podgrzaną wodą lub mlekiem (najlepiej niepasteryzowanym, z pewnego źródła). Można dodać starte jabłko, rodzynki lub suszone śliwki.

Kanapki: Na kromkę razowego chleba kładziemy plaster mięsa, liście sałaty lub kiszony ogórek. Można skorzystać z majonezu, ketchupu własnej roboty.

Przygotowanie mięsa na kanapki: Do gotującej wody wkładamy plasterki mięsa (Karkówka, szynka, pierś z indyka). Jeśli plasterki mięsa będą miały ok. 4mm to gotujemy nie dłużej niż 3-4 minuty. Wyłączamy palnik, wodę solimy, wrzucamy 2, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe pieprz i majeranek do smaku. Tak przygotowane mięso pozostawiamy w wodzie do wystygnięcia.

Kogel- mogel: Zanim użyjemy jajek, dla bezpieczeństwa, wyparzamy je. Do szklanki wlewamy 1, 2 żółtka ( wskazane byłoby wraz z białkiem, choć nie musi tak być) i zasypujemy 2 łyżkami kakao. Dodajemy sok z połowy cytryny i jedną łyżeczkę miodu. Można też dodać rodzynki lub drobno posiekane orzechy włoskie ( zawsze świeżo obłuskane).

Twarożek:  To bardzo odżywczy i smaczny pokarm o ile pochodzi z dobrego mleka, które nie zostało poddane pasteryzacji i homogenizacji. Musimy pamiętać by spożywając produkty mleczne zawsze uzupełniać je dodatkową ilością magnezu.

Twarożek owocowy: Do wymaganej ilości twarogu dodajemy podrobione owoce. Mogą to być jabłka, kiwi, truskawki, banany czy mango. Dla uzyskania właściwej konsystencji można dodać trochę mleka lub śmietanki.                                                

Twarożek warzywny: Działamy podobnie, tyle że dodajemy drobno posiekane warzywa np.: rzodkiewkę, pomidory, szczypior, seler, sałatę, marchew, paprykę, czosnek lub cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Można też dodać zmielone siemię lniane (na 250g twarogu- 5, 6 łyżek stołowych siemienia). Smakuje jak z orzechami.

c.d.n.

Źródło: „Od lekarza do grabarza” J. Maslanky

Licencja: Creative Commons
0 Ocena