Produkty konopne z roku na rok zyskują na coraz większej popularnośći. Wszystko zaczęło się od olejku CBD i jego szereg właściwości zdrowotnych. W ostatnim czasie konopie znajdują także zastosowanie w kuchni. Jednym z przykładów jest białko konopne.
Białko konopne jest doskonałą, roślinną alternatywą dla białka zwierzęcego. Zawiera wszystkie 20 aminokwasów, dzięki czemu pozytywnie wpływa na budowę masy mięśniowej. Dodatkowo, jest bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9, których zawarty stosunek uznaje się za wzorcowy.
To sprawia, że białko konopne jest coraz częściej wybierane jako substytut znanej od wielu lat odżywki białkowej, która nie nadaje się dla wegan i osób, które ciężko trawią kazeinę. Co ważne, aby zachować wszystkie właściwości zdrowotne białka konopnego nie należy poddawać go obróbce termicznej. W przeciwnym razie utracimy wszystkie wspomniane kwasy tłuszczowe, które są bardzo nietrwałe.
Z uwagi na to, przepis na batony proteinowe z białkiem konopnym nie wymaga pieczenia. Wszystko co trzeba zrobić, to wstawić batony na minimum 2 godziny do lodówki.
Batony proteinowe z białkiem konopnym
Składniki
- 4 łyżki białka konopnego
- 4 łyżki łuskanych nasion konopi
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.
- Przełóż masę do naczynia z płaskim dnem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po zastygnięciu pokrój masę na kilka kawałków. Podawaj w temperaturze pokojowej.