Batony proteinowe z białkiem konopnym to propozycja zarówno jako przekąska, jak i pełnowartościowy posiłek. Dzięki zawartości konopi batony są odpowiednie zarówno dla wegan, jak i osób mających problemy z trawieniem nabiału.

Data dodania: 2021-06-02

Wyświetleń: 54

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Przepis na batony proteinowe z białkiem konopnym

Produkty konopne z roku na rok zyskują na coraz większej popularnośći. Wszystko zaczęło się od olejku CBD i jego szereg właściwości zdrowotnych. W ostatnim czasie konopie znajdują także zastosowanie w kuchni. Jednym z przykładów jest białko konopne.

Białko konopne jest doskonałą, roślinną alternatywą dla białka zwierzęcego. Zawiera wszystkie 20 aminokwasów, dzięki czemu pozytywnie wpływa na budowę masy mięśniowej. Dodatkowo, jest bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9, których zawarty stosunek uznaje się za wzorcowy.

To sprawia, że białko konopne jest coraz częściej wybierane jako substytut znanej od wielu lat odżywki białkowej, która nie nadaje się dla wegan i osób, które ciężko trawią kazeinę. Co ważne, aby zachować wszystkie właściwości zdrowotne białka konopnego nie należy poddawać go obróbce termicznej. W przeciwnym razie utracimy wszystkie wspomniane kwasy tłuszczowe, które są bardzo nietrwałe.

Z uwagi na to, przepis na batony proteinowe z białkiem konopnym nie wymaga pieczenia. Wszystko co trzeba zrobić, to wstawić batony na minimum 2 godziny do lodówki.

Batony proteinowe z białkiem konopnym

Składniki

  • 4 łyżki białka konopnego
  • 4 łyżki łuskanych nasion konopi
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao



Sposób przygotowania

  1.  Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody.
  2. Przełóż masę do naczynia z płaskim dnem i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  3. Po zastygnięciu pokrój masę na kilka kawałków. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Licencja: Copyright - zastrzeżona