Dlaczego potrzebujesz białka?
Białko jest ważnym składnikiem odżywczym dla organizmu. Jest to jeden z trzech makroelementów, których potrzebuje nasz organizm: białko, węglowodany i tłuszcz. Białko odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym ciele. Białko służy do odbudowy zużywających się tkanek, jest podstawowym składnikiem krwi, wchodzi w skład ciał odpornościowych, utrzymują właściwe pH płynów ustrojowych oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi.
Białko konopne
Białko konopi jest wytwarzane przez mielenie nasion konopi na proszek. Warto wiedzieć, że jest jednym z mniej przetworzonych źródeł białka. Białko konopne ma neutralny profil smakowy i jest bardzo bogate w składniki odżywcze.
Jako źródło roślinne białko to stało się bardzo popularne wśród osób nietolerujących laktozy lub stosujących dietę roślinną.
Białko pochodzące z konopi jest tzw. suplementem kompletnym. Oznacza to, że zawiera wszystkie 20 niezbędnych aminokwasów. W przeciwieństwie do białka serwatkowego konopie nie zawierają tak dużych ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów, jednak badania ilości aminokwasów w białku konopi wykazały podobny skład jak źródła białka, takie jak białko jaja i soja.
Inną zaletą białka konopnego, szczególnie dla tych, którzy przestrzegają diety wegańskiej, jest wysoka zawartość kwasów Omega 3. Kwasy tłuszczowe omega-3 to tłuszcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i zachowania zdrowego serca.
Dodatkowo, białko konopne jest świetnym źródłem minerałów i witamin, zwłaszcza E i tych z grupy B. Dzięki temu regularne stosowania wspomaga odbudowę i wzrost włosów oraz regenerację skóry.
Czy białko konopi zawiera THC?
Białko konopi pochodzi z konopi siewnych, a zatem nie zawiera żadnych psychoaktywnych związków THC. Nawet jeśli w białku są jakieś ślady THC, będzie to 0,3% lub nawet mniej, co nie wpływanie w żaden negatywny sposób w trakcie suplementacji.
Białko serwatkowe
Białko serwatkowe to białko pochodzenia zwierzęcego, które pochodzi z mleka. Jest wytwarzane w tym samym procesie co ser.
Podczas procesu produkcji sera mleko jest podgrzewane, aby zabić niepożądane bakterie. Wzrost temperatury powoduje podział mleka na twaróg i płynną serwatkę. Stamtąd uzyskuje się serwatkę, a następnie formuje ją w proszek o wysokiej zawartości białka i niskiej kaloryczności.
Białko uważane za „kompletne” oznacza, że zawiera wszystkie dziewięć egzogennych aminokwasów, których potrzebuje nasz organizm. Istnieje 20 różnych aminokwasów, a nasz organizm wytwarza ich tylko 11.
Zatem, aby uzyskać pozostałe 9 musimy zadbać o właściwą dietę. Aminokwasy te nazywamy niezbędnymi lub egzogennymi. Podobnie jak wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, białko serwatkowe naturalnie zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu jest kompletnym białkiem.
Serwatka jest bogata w BCAA, które pomagają w utrzymaniu i wzroście mięśni, a także wzmacniają odporność (białko konopne również zawiera BCAA). Istnieją dwa typy białka serwatkowego, które można znaleźć na półkach sklepowych:
Koncentrat białka serwatkowego:
- 30-90% czystego białka
- Większe ilości laktozy
Izolat białka serwatkowego:
- 90-95% czystego białka
- Bardzo niski procent laktozy.
Białko konopne, czy białko serwatkowe?
Nie ma jednej, właściwej odpowiedzi na to pytanie. Z punktu widzenia wpływu na regenerację i budowę masy mięśniowej obydwa białka sprawdzą się równie dobrze.
Białko konopne na pewno będzie lepszym wyborem dla osób mających problem z trawieniem laktozy, kazeiny lub będących na diecie wegańskiej.
Białko konopne jest też bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, których nie doświadczymy w białku serwatkowym.