Wybieraj tylko solidne, sprawdzone krajalnice do sklepu
Zakup sprzętu z pewnego źródła i pewnej marki zawsze mamy pewność, że sprzęt ma niezbędne certyfikaty oraz że przysługuje nam gwarancja i serwis. Najlepiej wybierać firmy, które oferują serwis gwarancyjny i pogwarancyjny sprzętu.
Dodatkowo ważna jest także możliwość późniejszego zakupu części zamiennych kompatybilnych z urządzeniami, noży do krajalnicy oraz kamieni ostrzącch i gładzących do wszystkich rodzajów krajalnic w tym krrajalnic do serów i wędlin.
Najlepsze tarcze do krajalnic – na co zwrócić uwagę
Noże do krajalnic zwykle są wykonane ze stali lub stali pokrytej teflonem. Należy zwrócić szczególną uwagę na to, jaki rodzaj żywności będziemy kroić z ich pomocą. Jeśli ma to być ser – o wiele lepiej wybierać noże teflonowe. Świeżo zakupione noże są tylko wstępnie naostrzone. Po włożeniu ich do maszyny należy je dokładnie naostrzyć. Jak często i w jaki sposób?
Kamienie ostrzące i gładzące do noży do krajalnic
Noże w krajalnicach ostrzymy za pomocą specjalnych kamieni ostrzących i gładzących, umieszczanych w krajalnicy. Kamień powinien być wymieniany regularnie. Biorąc pod uwagę dzisiejsze rozwiązania technologiczne, wystarczy, że wykonujemy ten proces raz w miesiącu. Jeśli wymieniamy tarczę tnącą, warto sprawdzić stan kamienia. Zużyty może zniszczyć tarczę bezpowrotnie. Nie należy też ostrzyć noża zbyt długo.
Przed zakupem dowiedz się na temat krajalnic jak najwięcej
Przed zakupem krajalnicy możesz się skontaktować z doradcami, którzy najlepiej Ci doradzą. Odpowiedzą na wszystkie pytania, które Cię nurtują. To bardzo ważne, ponieważ zakup krajalnicy jest inwestycją, a sprzęt ten będzie służył Ci przez lata. Dlatego ważne jest, abyś kupił solidny i trwały sprzęt. Z kolei części wymienne powinny być łatwo dostępne, abyś nie miał później problemu z ich zakupem.