Dieta, nie tylko odchudzająca, ale każda, która ma być zdrowa, przewiduje odstawienie słodyczy.

Data dodania: 2018-11-07

Wyświetleń: 853

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Zdrowe zamienniki słodyczy

 Często nie konieczność zmniejszenia ilości zjadanego pokarmu czy jadania mniej tłusto nie okazuje się największym problemem, ale właśnie słodycze - wiele osób nie jest w stanie z nich zrezygnować. Na szczęście nie jest to konieczne, wystarczy tylko unikać gotowych, kupnych słodkich przekąsek. 

Dlaczego słodycze są niezdrowe? 

Batony, cukierki, ciastka czy sklepowe ciasta są niezdrowe z wielu powodów. Przede wszystkim zawierają duże ilości kalorii, co sprawia, że ich częste spożywanie przyczynia się do odkładania się nadmiaru tkanki tłuszczowej. W dodatku są to puste kalorie, czyli poza energią, nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Mają ogromne ilości cukru, który jest niezdrowy i uzależnia, szkodliwe tłuszcze utwardzone, olej palmowy, a nierzadko także sztuczne aromaty, barwniki i wiele innych niepolecanych dla zdrowia składników. Bardzo istotny jest też fakt, że od słodyczy psują się zęby, zwłaszcza tych, które je oblepiają. Może to być szczególny problem w przypadku dzieci.

Jak zastąpić słodycze? 

Niezdrowe przekąski ze sklepu można z powodzeniem zastąpić o wiele zdrowszymi i smacznymi produktami, trzeba tylko wykazać się inwencją oraz nie bać się poświęcić na to trochę czasu. Wystarczy odwiedzić dowolny serwis o zdrowiu, by znaleźć pomysły na domowe słodycze. 
Najprostszym sposobem na zastąpienie takich przekąsek jest spożywanie suszonych owoców, które są słodkie, smaczne i bogate w cenne składniki, na przykład błonnik, pektyny i wiele witamin. Również orzechy mogą być zdrową przekąską. Kiedy zaś chce się czegoś bardziej wyszukanego, można na przykład pokusić się o przyrządzenie domowych batonów muesli. Przygotowuje się je z płatków owsianych i dowolnych dodatków, jak ziarna, suszone owoce. Godne polecenia są także ciastka ze zdrowych mąk, jak orkiszowa czy razowa. Świetnym pomysłem na chrupiącą przekąskę jest też upieczenie w piekarniku ciecierzycy obtoczonej w miodzie, co stworzy słodką skorupkę.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena