0
głosów
- +

Urządzamy małe przyjęcie urodzinowe dla babci

Autor:

Aktualizacja: 11.02.2018


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 544 razy czytane
  • 0 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
Urządzamy małe przyjęcie urodzinowe dla babci

Organizując przyjęcia urodzinowe, niejednokrotnie dostrzegamy, że wymagają one większej uwagi i lepszego przygotowania.


 Niejednokrotnie hołdujemy zasadzie, że na stole powinno pojawić się kilkadziesiąt różnorodnych potraw i kilka ciast, tymczasem po skończonym przyjęciu okazuje się, że lwia część przygotowań wróciła do kuchni w postaci nadmiaru.

Z drugiej strony organizacja przyjęcia może być doskonałym prezentem urodzinowym dla ukochanej babci. Nasze wskazówki podpowiedzą, jak przygotować perfekcyjne przyjęcie na tę okazję.

Mało a perfekcyjnie

Wytworne przyjęcia nie muszą kojarzyć się z nadmierną wystawnością. Tym samym przyjęcie urodzinowe dla babci może być popołudniowym, na którym będzie królował tort, sałatka owocowa, wytworne przekąski oraz ciasto.

Korzystając z bezowych spodów z pobliskiej cukierni, wyczarujemy wyborny tort. Blaty wystarczy przełożyć kwaskową konfiturą i bitą śmietaną, a górną część polać efektownie gorzką czekoladą.

Warto zadbać o smaczną i orzeźwiającą sałatkę owocową, którą każdy przygotuje bez najmniejszego trudu, wybierając sezonowe specjały. Podkreśleniem smaku każdej sałatki owocowej może być dodanie do soku z owoców łyżeczki alkoholu.

Ukochane ciasto każdej babci

Na przyjęciu urodzinowym babci nie może zabraknąć klasyki, do której należy karpatka. Nieco fantazyjne, ale perfekcyjne w smaku jest idealnym na wyjątkowe okazje.

Doskonałe ciasto na karpatkę bez trudu można przygotować w domu i niekoniecznie trzeba sięgać po ciasta z torebki. W istocie ciasto na karpatkę należy do jednych z najprostszych. W garnuszku zagotowujemy szklankę wody, do której dodajemy 150 g masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodajemy partiami szklankę mąki pszennej i szczyptę soli, pamiętając o intensywnym mieszaniu. Kolejno studzimy masę do temperatury pokojowej i przy pomocy miksera łączymy ją z jajkami dodawanymi pojedynczo.

Ciasto należy podzielić na dwie części i każdą upiec osobno w piekarniku nagrzanym do 180 st.c. Po około 30 minutach otrzymujemy pięknie wyrośnięte karpatkowe ciasto.

Masa do karpatki

Kiedy już pierwszą część zadania mamy za sobą możemy przygotować serce karpatki, a więc krem. Tutaj potrzebujemy 2 gotowe budynie waniliowe (już przygotowane, ale w nieco mniejszej niż zalecana porcji mleka) oraz 250 g miękkiego masła i 2 żółtka. Masło należy utrzeć z żółtkami na puch, dodając po małej łyżce budyniu. Gdy składniki się dobrze połączą, przekładamy krem na jedną część ciasta karpatkowego i przykrywamy drugą. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Lista Tagów: ciasto na karpatkę, karpatka,

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij