Komosa ryżowa to superfood, które zyskuje coraz bardziej na popularności. Quinoa jak inaczej bywa nazywana ta roślina ma wiele wyjątkowych właściwości zdrowotnych i odżywczych. Komosa ryżowa to przede wszystkim źródło bogate w pełnowartościowe białko, a także kwasy tłuszczowe, witaminy i wiele innych składników mineralnych.

Data dodania: 2021-05-31

Wyświetleń: 53

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

PRZEPIS KULINARNY

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Szybkie i proste przepisy z komosy ryżowej

Quinoa słynie także z właściwości antyoksydacyjnych oraz może także działać antynowotworowo. 

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Szybkie pomysły na komosę ryżową

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?

Dieta z zastosowaniem komosy ryżowej w Naturalnie Zdrowe to świetny pomysł dla wielu osób. Komosa ryżowa jest zdrowa i smaczna. Można za jej pomocą przygotować szybko pyszne potrawy. Sprawdzi się podana na słodko, jak i wykwintnie. To zaskakujące jak wiele dań można z niej przygotować. Warto zajrzeć po inspiracje na zdrowojemy.pl/zywienie/co-jesz/zywnosc-zdrowa-i-smaczna/

Quinoa, jak inaczej nazywana jest komosa ryżowa powinna znaleźć się w każdej zrównoważonej diecie. Dlaczego?  Komosa ryżowa zawiera dużo białka, które jest pełnowartościowe, mnóstwo “tych zdrowych” kwasów tłuszczowych oraz ma mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. Słynie także z właściwości przeciwalergicznych, jest także przeciwzapalna, działa przeciwgrzybicznie, antywirusowo i stymuluje układ immonologiczny. Duża ilość flawonoidów sprawia, że może działać także antyoksydacyjnie.

Szybkie pomysły na komosę ryżową

Komosa ryżowa jest idealnym składnikiem wielu potraw. Można ją przyrządzić bardzo szybko i sprawdzi się zarówno w towarzystwie słodkich owoców, jak i z wytrawnymi dodatkami. To sycący pomysł na zdrowie śniadanie, ciekawy składnik sałatki na lunch w pracy, sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a także jako wystawna kolacja. Tak naprawdę mając komosę ryżową można przyrządzić wiele szybkich potraw - wszystko zależy od składników, które mamy w lodówce. Poniżej podpowiadamy kilka prostych i szybkich przepisów z wykorzystaniem komosy ryżowej, które odtworzy każdy. Polecamy serdecznie:

Proste śniadanie z owocami i komosą ryżową

  1. Na sitku należy opłukać komosę ryżową, a następnie włożyć ją do garnka i dodać także napój roślinny. 
  2. Twardy owoc jak jabłko lub gruszkę należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do komosy i gotować przez około 10 minut, aż śniadanie się zagotuje..
  3. Dosłodzić miodem, daktylami lub bananem, przełożyć do miseczek i udekorować owocami sezonowymi, jak maliny lub truskawki.

Sałatka z komosy ryżowej

  1. Komosę ryżową należy ugotować zgodnie z przepisem z opakowania. Najlepiej od 15 do 20 minut na małym ogniu. Następnie należy ją odcedzić i przełożyć do większej miski. 
  2. Pokroić ulubione pomidory i posiekać bazylię. Następnie należy dodać te składniki do miski z komosą ryżową. 
  3. Przygotować sos do sałatki. W małym naczyniu wymieszać w równych proporcjach oliwę i ocet oraz dodać do niej sól i pieprz do smaku. Następnie dressingiem polać sałatkę i wymieszać. 

Komosa ryżowa na deser - pudding

  1. Komosę  ryżową należy opłukać pod zimną wodą i odsączyć na sitku. Następnie włożyć do garnka i zalać wodą, do której należy włożyć laskę wanilii. 
  2. Ugotować quinoę na małym ogniu przez około 25 minut. Następnie należy wyjąć wanilię, przekroić wzdłuż i wydłubać z niej ziarenka wanilii. Dodać je do ugotowanej komosy i wymiesza. 
  3. Do masy waniliowo-komosowej należy włożyć pół obranego i pokrojonego w grubsze kawałki jabłka, pokrojonego banana, a także miód do smaku. Komosę doprawić cynamonem, wlać mleko lub ulubiony napój roślinny. Z pomocą miksera zblendować masę na gładki pudding i przełożyć do miseczek. Odstawić na chwilę i można podawać. 
Licencja: Copyright - zastrzeżona