Można ją kupić w coraz większej ilości sklepów w Polsce i jest ona dostępna w różnych postaciach. Regularne stosowanie Spiruliny może przynieść wiele korzystnych skutków dla naszego organizmu.
Właściwości Spiruliny
Stosowanie Spiruliny obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Zmniejsza powierzchnię błon wewnątrz aorty, zapobiega występowaniu miażdżycy i redukuje poziom cholesterolu we krwi. Ma ona również właściwości obniżające poziom ciśnienia krwi, co zostało potwierdzone naukowo. Spożywanie algi powoduje odwracanie dysfunkcji śródbłonka w ZM, który przyczynia się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Spirulina działa detoksykacyjnie, pomaga zwalczać przede wszystkim zatrucia spowodowane arsenem. Badania wykonane przez University of Maryland Medical Center sugerują, że Spirulina powoduje zwiększenie produkcji przeciwciał i białek zwalczających infekcje oraz pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym, nawet tak ciężkim jak rak. Wprowadzenie algi do codziennej diety pomaga w redukcji masy ciała. Jedzenie białka przyczynia się też do spalania tłuszczu, gdyż metabolizm pochłania większą ilość energii. Daje ona poczucie sytości i w ten sposób pomaga ograniczyć głód.
Jak stosować Spirulinę ?
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających Spirulinę. Najczęściej można spotkać połączenie tej algi z chlorellą, olejem z wątroby rekina oraz z witaminami, mikroelementami i minerałami (żelazo, cynk, selen, wapń i magnez). Najlepiej wybrać preparaty z oczyszczoną Spiruliną w postaci sprasowanych kawałków. Istnieją też preparaty w tabletkach, kapsułkach lub w proszku.
Spirulinę można stosować zażywając nawet 4-8 tabletek lub 9-15 kapsułek na dobę. Najlepiej jest spożywać ją 3 razy dziennie po posiłku. Spektakularne efekty lecznicze daje zastosowanie 4 gramów Spiruliny na dobę.